Събота, 04.02.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Англикански епископ настоява за промени в брачния канон

Main Pic
Публикувана: 06.07.2021
Автор: Дж. Ман
Прочетена: 501
Коментари: 0
Какви са шансовете епископът от Ливърпул, Пол Бейс, да постигне промяна в брачния канон на Англиканската църква, превръщайки го в „полово неутрален“ след новия Генерален синод и изборите през октомври? Промяната, за която настоява епископ Бейс, е драстична, тъй като сегашното учение на Англиканската църква, изразено в Канон B30 за светостта на брака, е кристално ясно относно хетеросексуалната природа на брака. Също така е ясно формулирано, че сексът трябва да е ограничен само в рамките на брака:
 
„Англиканската църква (АЦ) заявява съгласно учението на нашия Господ, че бракът по своята същност е съюз, постоянен и за цял живот, в добро и зло, докато смъртта ги раздели, от един мъж и една жена, с цел раждане и възпитание на деца, за светостта и правилното използване на природния нагон, за запазване целостта и благополучието на обществото."
 
Голяма промяна, каквато е промяната на историческото учение на АЦ за брака, ще изисква мнозинство от две трети във всяка от трите камари, съставляващи нейния управителен орган, а именно Генералният синод. Той включва Камарата на епископите, Камарата на духовенството и Камарата на миряните.
 
Настоящият Синод трябваше да приключи своя петгодишен мандат през 2020 г., но изборите бяха отложени за тази година поради кризата с Ковид-19.
 
Ако изборите доведат до повече ревизионисти, които да влязат в Синода, възможно е промяна от този мащаб да получи мнозинство във всяка от трите камари до 2026 г. Но епископите и миряните може да не успеят да получат необходимите две трети. Повече от две трети от духовенството вероятно биха гласували за промяната.
 
Епископ Бейс смята, че предлаганата от него промяна в брачния канон е „необходима, но недостатъчна първа стъпка“. Той се надява „да види църковните служители и местните лидери да почитат, признават и, наистина, да благославят еднополовите съюзи, независимо дали се касае за граждански партньорства или граждански бракове".
 
Може би през следващите пет години ще има промяна под формата на епископско ръководство, така че духовенството може да адаптира съществуващата литургия, за да благославя еднополовите двойки в техните църкви? През 2018 г. Камарата на епископите създаде „пастирско ръководство“,  което духовенството можеше да използва, за да „приветства транссексуалните хора“. Така че има прецедент за иновации от литургична гледна точка.
 
Но това не е достатъчно за епископ Бейс и политически коректните активисти в Движението за подкрепа на англиканците за приобщаваща църква (MoSAIC). По време на националната конференция в събота той отправи призив за неутрален брачен канон. Те искат пълно равенство за ЛГБТ общността в АЦ чрез промяна на доктрината, което ще доводе до законно разрешени брачни услуги за еднополови двойки.
 
При гласуването за жени епископи през 2012 г. Камарите на епископите и духовенството подкрепиха промяната с мнозинство от две трети. В Камарата на миряните имаше мнозинство, но то падна малко под необходимия праг и така промяната не беше приета, но тя влезе в сила две години по-късно през 2014 г.  Непрофесионалните членове, гласували против през 2012 г., бяха доволни, че има законови разпоредби за църквите и духовенството, които не могат по съвест да приемат служението на жените епископи.
 
Промяната, която иска епископ Бейс, е по-проблематична за ревизионистите, за да бъде приета от Синода, отколкото мярката за жените епископи. Епископите вероятно ще бъдат по-изнервени при гласуването поради силните чувства сред консервативните членове на АЦ, за които това е доктринален въпрос от първостепенна важност.
 
Проблемът за консервативните англиканци, особено евангелистите, е, че съставът на Синода не отразява размера на техните църкви. Лидерът на голяма консервативна или харизматична евангелска църква с няколкостотин членове има същия глас, какъвто има и представител на Камарата на духовенството като викарий с конгрегация от 25 души.
 
Проблемът е подобен и за Камарата на миряните. Всеки църковен съвет (PCC) на местна АЦ има двама или трима миряни, които са избрани за представители на Деканатския синод. Те са хората, които гласуват на изборите за Общ синод.
 
Голяма църква може да има трима членове на Деканатския синод поради размера на своя PCC, но всяка църква, независимо от нейния размер, получава право на двама делегати. Това означава, че малкият брой големи евангелски църкви в една средна епархия не може да влияе с броя на своите членове, което не е добре за консервативните противници на политически коректния натиск върху АЦ.
 
Така че, епископ Бейс и неговите поддръжници може да не успеят със своето предложение за неутрален канон на брака в новия Синод, но те биха могли да получат това, което желаят за след 2026 г. Това ще бъде възможно заради повече представители на поколение Z (родените след 1997 г.), които ще бъдат и новите епископи, ръкоположени за свещеници през 2000-те.
 
Photo: Episcopal News Service
Източник: Christian Today
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
Books-bg
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg