Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да бъдем тактични

Main Pic
Публикувана: 05.07.2021
Автор: Димка Тенева
Прочетена: 1172
Коментари: 0
Как да бъдем тактични?! Някои хора много ценят искреността и се стараят да казват всичко, което мислят, чувстват и вярват. 
 
Искреността е хубава черта, защото изгражда доверие във взаимоотношенията.  Но има една подробност. Тя трябва да е подправена с тактичност, в противен случай може да бъде казана по нараняващ, безчувствен, дори убийствен начин.
 
Мисля, че изразът “Истината боли!” много често се отнася точно за случаи, в които тя се поднася по начин, причиняващ нараняване, отхвърляне и показва липса на загриженост. Но, разбира се има и случаи, в които въпреки че проявяваме тактичност, човекът срещу нас се обижда от това, което му казваме.
 
Какво ни съветва старата мъдра Библия?
 
 “Това, което говорите да бъде винаги с благодат( с Божествена милост, внимателно, мило, кротко, с мекота), подправено със сол (за да има здравословен резултат).” 
 
За да постигнем това, трябва да бъдем милостиви в отношението си към другите. 
 
Ако мотивът ни да казваме нещо на другия е, че “ние сме правите и знаем най-добре”, а той греши, което си е гордост и едва ли не Бог ни е призовал да променяме света, думите ни няма да бъдат приети добре, човекът срещу нас ще издигне гарда си и ще се опита да се защити. В този подход няма тактичност.
 
И въпреки че е най-добрият подход е искреността, това не ни дава право да казваме каквото си поискаме.  Едно от най-важните умения, които можем да развием, е способността да се справяме с тактичност и с чувствителност, когато попаднем в трудна ситуация. Някои от нас си мислят, че щом имаме Божия дух, ще ни е лесно да бъдем тактични, но действителността показва обратното. Ние сме склонни да прилагаме стила на общуване на семейството, в което сме израснали.
 
Има хора, които казват: “Но понякога трябва да бъдем брутално честни!” Да покажем милост не означава да премълчим истината. Можем да се научим да казваме истината тактично. В Йоан 1:17 ни се казва: “...защото законът беше даден чрез Мойсей, а благодатта и истината дойдоха чрез Исус Христос”.
 
Господ Исус Христос никога не е допускал учтивостта и любезността да Му попречат да казва истината. Той казваше истината, но с уважение и милост, и никога не е бил груб и нараняващ. Ние трябва  се учим от Него!
 
Понякога твърдим, че “говорим истината с любов”, но всъщност истината е, че това, което има в сърцата ни е гняв, напрежение и разочарование. 
 
Как да успеем да бъдем тактични?
 
Преди да кажем нещо, е нужно първо да отделим малко време, за да обмислим и да преценим, какво въздействие ще окажат думите ни.  След това да се покорим на водителството на Светия Дух.  Така ще развием емоционалната дисциплина, която е необходима, за да се избегнат нетактичните забележки.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg