Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

140 деца отвлечени от баптистко училище в Кадуна

Main Pic
Публикувана: 06.07.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1966
Коментари: 0
Повече от 100 ученици, живеещи в християнски интернат в северния щат Кадуна в Нигерия, са били отвлечени рано сутринта в понеделник.
 
Стреляйки напосоки, въоръжени нападатели са пробили стените на баптистката гимназия „Бетел“ в Марабан Ридо в покрайнините на столицата на щата Кадуна, около 2 часа сутринта на 5 юли, отвличайки ученици от училищния пансион, споделят жителите на района пред Morning Star News (MSN).
 
Все още е трудно да се определи точно колко ученици са били отвлечени. Учител от Бетел казва пред агенция Франс прес (AFP), че 140 ученици са отвлечени, докато 25 ученици са избягали, но жителите на района, живеещи в близост до училището, казват за MSN, че са отвлечени 179 деца, от които само 15 са избягали.
 
Създадена от баптистката църква „Бетел“ в Кадуна, църквата е член на Нигерийската баптистка конвенция (NBC). Интернатът е бил нападнат, след като похитителите са преодолели персонала по сигурността, съобщават източници.
 
Атаката е четвъртото отвличане на деца от училище в щата Кадуна от декември, според Франс прес. Световното списание наскоро анализира вълната на отвличанията, за която нигерийското правителство обвинява бандити, докато много християни обвиняват мюсюлмански екстремисти фулани.
 
Джоузеф Хаяб, баптистки пастир и председател на Християнската асоциация на Нигерия (CAN), казва, че синът му е сред тези, които са избягали.
 
„В момента съм безмълвен“, казва Хаяб пред MSN. „Училището е образователно служение на моята църква. Това е много, много тъжна ситуация за нас."
 
„Днес е ден на траур, тъй като ние скърбим за тази голяма трагедия, която засяга баптистката общност в Нигерия“, казва за Christianity Today Илайджа Браун, генерален секретар и главен изпълнителен директор на Световния баптистки съюз „Повтарям думите на баптистки водач от Кадуна: „Нашата църква страда.“
 
Жител от района на име Винсент Бодам казва в текстово съобщение до MSN, че родители и местни вярващи са се втурнали към училището и са плакали и се молели за спасяването на отвлечените ученици.
 
Браун отбелязва, че през април в същия район е нападнато неделно богослужение в баптистката църква Хаске, като един вярващ е убит, а четирима са отвлечени и до днес не са спасени.
 
Нигерия е начело в света по брой отвлечени християни.
 
В световния списък за наблюдение на 2021 от 50-те страни, в които е най-трудно да бъдеш християнин, Нигерия за пръв път се нареди в топ 10, издигайки се до номер 9 от номер 12 през предходната година.
 
 
Photo: Morning Star News
Източник: Christianity Today

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg