Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Затвор за християни в Иран съгласно нов закон

Main Pic
Публикувана: 08.07.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1990
Коментари: 0

Първите християни, които ще бъдат наказани по един наскоро променен закон в Иран, цели спирането на растежа на християнството и други религиозни групи. Те са осъдени на пет години затвор за разпространение на "пропаганда" срещу исляма, след като отказват да се отрекат от Христос, твърдят източници.

Амин Каки, Милад Гурадза и Алиреза Ноурмохамади, всички обърнати от исляма, са осъдени по член 500 от променения наказателен кодекс на Иран, който гласи, че "всяка смяна на вярата или пропаганда, които противоречат или пречат на свещения шериат (ислямски закон), ще бъдат строго наказани."

Тримата мъже, които са членове на църквата в Иран, са информирани на 26 юни, че на всеки от тях е била дадена максималната присъда, допустима по изменения закон. Те са глобени с по 40 милиона томана (1600 долара).
 
Друг член на църквата, на име Хамет Ашури, е бил арестуван в същия ден, с 10-месечна присъда за лишаване от свобода по обвинения в "пропаганда против режима". Ашури също е изоставил исляма.
 
Тримата мъже имат 20 дни да обжалват присъдата си. Ашури получава 10 дни, за да се яви в централния затвор на Карадж, за да започне да излежава своята присъда.
 
Наред с увеличаването на годините затвор, законът позволява на държавата да отнема някои основни права, като например гласуване, за период от 15 години. Активистите на свободата на религията предупреждават, че промяната на закона, която за първи път е била предложена през 2020 г. и приета от парламента на 13 януари, може да се използва за атакуване на религиозни дисиденти и малцинствени групи. Изменението е подписано от тогавашния президент Хасан Рухани на 18 февруари и влезе в сила на 5 март.
 
Неотдавнашното избиране на Ебрахим Раиси за президент, "изглежда показва, че Иран ще продължи да следва твърда линия, когато става въпрос за утвърждаване на ислямските ценности", казват анализатори. Раиси и шиитски духовник, който дълги години оглавяваше съдебната власт в страната.
 
"Историята подсказва, че не трябва да очакваме умереност или толерантност, показвани към всеки, който "се отклонява" от ислямските революционни цели, но това не означава непременно, че християните, обърнати във вярата, ще бъдат основен фокус за преследване."
 
На 11 ноември 2020, иранските агенти на разузнаването във Фардис нахлуват в домовете на тримата християни и на други вярващи. Никой не е бил арестуван по време на нападенията, но агентите иззели Библии, мобилни телефони и компютри и наредили на групата да спре всички християнски дейности.
 
Каки, Гударзи, Ноурмохамади и другите членове на християнската група от Фардис  отказали да спрат да изповядват вярата си, и на 5 май тримата християни са обвинени в съответствие с изменения закон. На всеки от тях е наредено да се явява в полицията всяка седмица в продължение на шест месеца и са пуснати под гаранция от 250 милиона (9 940 долара).
 
 
Източник: Morning Star Newst
Photo: Middle East Concern
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg