Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ранното служение на Господ Исус Христос

Main Pic
Публикувана: 08.07.2021
Автор: д-р Л. Дънберг
Прочетена: 1139
Коментари: 0
След като се върна от пустинята Исус започна Своето служение. Господ Исус беше велика личност и всеки искаше да Го види. Хората извървяваха километри, за да се срещнат с Него. Това бяха хора от различни групи в обществото, които обикновено нямаха нищо общо. Някои бяха рибари, други бяха проститутки, бирници, законници и римски войници. Някои от хората, които идваха да Го слушат и да Му задават въпроси, бяха прекарали целия си живот в изследване на Святата книга, която днес ни е позната като
Старият завет. Исус се чувстваше еднакво удобно както в храма, така и в дома на презрения бирник.
 
Макар да беше дърводелец и да нямаше богословско обучение, Исус привличаше и поучаваше хора като Никодим, който имаше висше богословско образование. Жени също Го следваха и бяха важна част от Неговото движение. Господ Исус ги уважаваше и те Му бяха посветени. Понякога Исус беше заобиколен от малки деца, които отиваха при Него и седяха в скута Му. Гспод Исус Христос беше човек, който общуваше с всички хора.
 
Господ Исус правеше Бога реален за обикновените хора. За Исус Бог не беше странен и далечен световен владетел, а Негов баща. Исус го наричаше Aввa (Татко). Той често отделяше време да се усамоти, за да се моли на Своя баща. Той казваше: Аз не правя нищо, което не съм видял Моят Отец да прави. Аз винаги правя неща, които са угодни на моя Отец. Господ Исус Хрис-тос твърдеше, че Той и Отец са едно. Мнозина, които се срещаха с Исус, усещаха, че са имали контакт с Бога. Исус направи Бога наистина достъпен за първи път в човешкия живот.
 
Исус беше човек като тях. Макар да беше Бог, Той се потеше на лятното слънце по обед. Той се хранеше и спеше. Ходеше и се уморяваше. Той плака пред гроба на Своя приятел Лазар. Той показваше огромно съчувствие към хората около Него във всичките им нужди.
 
Господ Исус поучаваше с власт. Хората се удивляваха на учението Му, защото Той поучаваше като такъв, който има власт, а не като книжниците. Книжниците бяха духовниците по онова време. Исус никога не ци-тираше мнението на другите, а само старозаветните
пророци. Вместо това Той с власт заявяваше: Истина, истина ви казвам. Исус Христос говореше като човек, който говори от името на Бога.
 
Делата на Господ Исус Христос доказваха Неговата власт. Кой беше този човек, който можеше да каже на парализирания: Протегни ръката си и той наистина да бъде излекуван моментално? Кой беше този човек, който можеше да заповяда на тъмните сили да напуснат мъжа, чийто живот беше съсипан от демоните и през цялото време се порязваше камъни в гробищата? Кой беше този човек, който можеше да заповяда на яростната буря в Галилей-ското езеро и да я накара да утихне, все едно не е била? Кой беше този човек, който можеше да каже на своите ученици да нахранят 5,000 души с пет мал-ки хлебчета и няколко рибки? Кой беше този човек, който можеше да се изправи през римския управник без какъвто и да е страх?
 
Неговата любов беше универсална, насочена към всички. Няма нищо в света, което да е така нужно днес, както една преобразяваща любов. Такава любов, при която човек е готов да направи всичко за другия, дори да даде живота си за него. Исус показа любов към необичаните, бедните, отхвърлените и вдовиците. Той демонстрира своята любов към презрените самаряни. Той показа любов към безпомощните, слепите, децата и прокажените, като каза на хората да обичат враговете си. Дори когато умираше на кръста Господ Исус Христос помоли Своя Отец да прости на войниците, които забиваха пирони в ръцете и краката Му. Той каза на учениците Си да живеят този живот на дело. Нова заповед ви давам; да се обичате един друг. Както Аз ви възлюбих, така и вие да се обичате един друг. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си (Йоан 13:34-35).
 
 
Източник: "Основните неща, които трябва да знаете за Господ Исус Христос"
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg