Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Протести в Куба - християните се молят за промяна

Main Pic
Публикувана: 12.07.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2298
Коментари: 0
Безпрецедентни демонстрации започнаха в Куба на 11 юли. Хиляди хора излязоха на улиците, скандирайки: „Свобода!“ и „Долу диктатурата“, тъй като страната преминава през най-тежката икономическа криза от 30 години, ситуация, влошена от пандемията Covid-19.
 
Протестите, широко огласени в социалните медии, започнаха спонтанно в ранните часове в неделя. Подобни митинги срещу правителството на Мигел Диас Канел са много редки в държава, контролирана от комунистическата партия. Президентът призова своите привърженици да излязат по улиците и да се изправят срещу протестиращите.
 
„Долу диктатурата“, „Махай се“ и „Държава и живот!“ бяха някои от скандиранията, от няколко хиляди души, които излязоха по улиците в градовете от целия остров. „Свобода!“, скандираха други.
 
Виждаха се и групи от хора, които чупеха витрини на магазини и крадяха храна. Мнозина в Куба се оплакват от трудната икономическа криза и липсата на достъп до храна.
 
Недостатъчната реакция на властите по отношение на здравната криза с Covid-19 и пълните болници причиниха на кубинците допълнителни страдания.
 
Евангелистите призовават към молитва
Вътре и извън Куба евангелските лидери призовават за молитва за острова.
 
„Братя и сестри, молете се за Куба, хората са на улицата и искат свобода, ситуацията е хаотична и много вълнуваща“, се казва в съобщение, споделено от Моисес де Прада, лидер на Божиите църкви в Куба. „По всичко личи, че ситуацията ще се усложни. Сега хората са по улиците във всяка провинция и има сблъсъци с полицията. Призовавам ви да се молите Бог да поеме контрола и да предотврати кървава баня”.
 
Лидерът на петдесятната деноминация в Куба добавя, че „кубинците вече не могат да търпят репресиите. Хуманитарната криза е дълбока. Няма храна, има тежка здравна криза. Мнозина умират, няма достатъчно ваксини: те се продават на Венецуела и Иран, докато кубинците умират, без да са ваксинирани. Болниците са на ръба на колапса, а лекарите са уморени. Кубинците са по улиците на цялата страна, мисля, че това е необратимо. Молете се за нас".
 
История на държавния натиск върху църквите
Християните в Куба осъждат липсата на религиозна свобода, клеветническите кампании и нарушенията на човешките права в продължение на много години.
 
Християнските журналисти са били заплашвани, евангелските пастори са разследвани, местата за поклонение са затворени, а хората са малтретирани.
 
Само малка част от християнските църкви имат право да работят нормално в Куба, както осъждат международните организации.
 
„Молихме се за Куба в евангелските деноминации“
Друг християнски лидер Ноел Нието, пастир на Кубинската евангелска лига заяви пред уебсайта за латиноамериканската медия Evangélico Digital, че „днешната ситуацият е нещо ново, което никога не сме изпитвали досега. Мирни протести се провеждат в няколко провинции и общини. Правителството блокира интернет, за да се опитат да избегнат нови протести, а те се излъчват на живо. Ние, църквите, организираме молитвено бдение с молба Бог да благослови Куба”.
 
Според Нието, „преди три дни се молехме заедно няколко евангелски деноминации. В неделя сутринта, въпреки че на църквите не е позволено да се събират заради Covid-19, няколко се събраха да се помолят за Куба, без да знаят какво ще се случи днес”.
 
Извън Куба други християни призоваха за молитва и изразиха своята солидарност с кубинския народ. Самуел Родригес, президент на Националната конференция за испанско християнско лидерство в САЩ, написа посланието: „Свободна Куба!“ в социалните медии.
 
Други американски християни извън Куба също изразиха подкрепата си за кубинските протести и за църквите в страната.
 
Източник: Евангелски фокус

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg