Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Свободата... е на върха на копието...

Main Pic
Публикувана: 18.07.2021
Автор: Т. Георгиева
Прочетена: 1800
Коментари: 0
Никога не съм го разбирала. Поне не до днес .
 
Когато за първи път чух за Санчо Панса бях в 9 клас в гимназията - онази, тоталитарен тип елитна гимназия от 70-те години на миналия век .Там всичко бе (сега осъзнавам) уродливо и изкривено, безжалостно грозно, натъпкано в учебниците - най-вече по литература и  история. Натровени бяхме от това менте и се мъчехме и ние да ментосваме преподавателите.
 
Та правехме се, че разработваме герои, епохи и идеи, водени и напътствани от учителката ни с прякор "Бялата смърт". Прости ми, другарко!
 
Та може ли "смърт "да ти даде нещо?! Зубкаш готови литературни разработки, разтягаш "локуми" и си зает да вириш глава, че си отличник и си откраднал поредната умнотия на мастит литературен критик... Нищо докоснато в ума и сърцето. 
 
Преди около 12 години тази фраза пак ме плесна по вече учителското чело. Мой колега (Светла му памет! ) беше скандализирал учениците и родителите им с писане на есета върху тази фраза! И те бяха деца от моя клас. Как да успокоиш разгневени  загрижени родителски тела?!
 
Какво иска този даскал? Защо не си гледа учебния задължителен материал и не се придържа към учебния план и разпределението? Какво се прави на оригинален и академичен? Сума ти пари дадохме за частни уроци!
 
Признавам, че бях в хора на мрънкащите и недоволните! Толкова организационни проблеми около класното ръководство, интензивния руски, матури, сертификати и изпити, че ... сега пък да оправям Санчо и господаря му. То бе време на екшън в битка за материален просперитет. Какъв ти Дон Кихот, какъв ти  оръженосец?!
 
А учителят е искал да накара тези главички да зашумолят в разлистване на мъдростта. Прости ми, колега, че не направих усилия да потърся нещо повече от странност  в подбудите ти! Само бях чувала, че в часовете ти имаше чар  и магия .
 
Днес ми се забива отново в главата като острие на копие тази фраза! Гърми така, че чак ръката ми движи по листа!
 
Колко сме несвободни ние хората! Колко съм несвободна в мисленето си! 
 
"ОБНОВЯВАЙТЕ УМА СИ!"  Писано е! 
 
Нищета е да мисля, че нагръдникът на Правдата, коланът на Истината, шлемът на Спасението, обувките на Благовестието, щитът на Вярата и мечът на Духа са достатъчното всеоръжие! Воин без копие за далечно поразяване закъде е?!
 
Копието!
 
Духът ще те предупреди кога да посегнеш към него. Когато атаката дори не е обявена, а рикаещият само те обикаля в стремеж да приближи незабелязано иззад тръстиките на  благовидни намерения, лицемерно общуване или отявлено заплашително реване.
 
Целта  е да преодолее хвърлея на копието, да ти дъхти във врата, да нашепва лъжите и заплахите си, да те трови със зловонието си и дърпа в бездната с въжета от рози върху персийски хвърчащи килимчета /за по-комфортно пътуване с всички екстри/.
 
Копието! В неговия връх е далечната (измамливо, разбира се) прицелна свобода. Умът, а най-вече сърцето трябва да  предусети  хлъзгавата наклонена магистрала, водеща право в  смрадливата паст на  лошото, гнилото и тъмното.
 
Само вдигни копието и напрегни мишца ! Не,по-скоро разтегни се! На кръст, до болка и сълзи !  И с поглед в небето, в Него! 
 
Той слезе на земята и ти показа как става. И те обикна, и се закле в Себе Си, че ще върви винаги преди теб и ще воюва за теб, и ще изгонва всички врагове пред теб и те ще бягат в седем посоки от мястото, където стъпи ногата ти.
 
Вдигни  първо копието! Копието,Санчо! Добричък и простодушен, послушен и наивно глуповатичък за някои мъдреци и всезнайковци!
 
Вдигни копието, Санчо, и влез в безтегловната тишина на очакването! 
 
Мълчи, моли се и търпи разтягането! Моли се за противника и гледай какво ще извърши за теб Всевишният! 
 
Има Един, Който точно ще насочи острието, за да ти докаже отново верността Си!
 
Чакай спокойно с пълно упование в Господа  да извоюва свободата ти! Но Той е толкова всемилостив ,че ще спаси и врага ти в човешко тяло! Свобода за теб и ближния!
 
Той ти я подари тази свобода още преди 2000 години, но ти отново искаш потвърждение. И понеже не се уморява да те обича - ще ти я подари! За да бъдеш свободен - такъв, какъвто си бил в Неговия предвечен замисъл
 
Чакай мълчаливо!
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg