Неделя, 01.08.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Бог не е човек та да лъже, Нито човешки син та да се разкае; Той каза, и няма ли да извърши? Той говори, и няма ли да го тури в действие?" Числа 23:19

OnLine
RSS Facebook Twitter

Страх и радост

Main Pic
Публикувана: 21.07.2021
Автор: Мартин Лутер
Прочетена: 299
Коментари: 0
Служете на Господа със страх и радвайте се с трепет” (Псалм 2:11)
 
Когато бях младеж, мразех този стих, понеже не исках да слушам, че трябва да се страхувам от Бога. Не разбирах, че страхът винаги трябва да е съпътстван с радост и надежда. Не разбирах разликата между това, което ние правим и това, което Христос прави за нас.
 
Всичко, което ние вършим, е покварено, точно както цялото творение е развалено. Затова не трябва да ставаме прекалено самоуверени. Трябва да се страхуваме от Божия съд. Но това, което Бог прави за нас е свято и съвършено и ние трябва да се прилепваме към Неговата милост.
 
Затова ние трябва да се боим от Бога по начин, който не изключва напълно радостта. Тя трябва да бъде истинска радост – радост, която не може да бъде заключена и скрита в сърцата ни. Когато истински вярваме, че сме били примирени с Бога заради Христос на лицата ни ще грее усмивка, очите ни ще блестят и устните ни ще пеят хвалебна песен. Светия Дух ни казва да служим на небесния цар с вътрешна и външна радост, съпътствана от почит.
 
Ако последната липсва ние ставаме прекалено самоуверени. Ще започнем да се държим като животни и да потъваме в страстни човешки удоволствия. Ако  внимаваме да не станем самоуверени, то и Бог няма да се почувства засегнат от нашата радост. Всъщност Той се засяга повече от тъгата и изисква от нас радост. Затова на хората, които тъжали било забранено да принасят жертви и приносите в Малахия не били приемливи пред Бога (Мал. 2:13). Ние трябва да смесваме радостта със страх и страха с надежда.
 
Този псалм ни предупреждава да не ставаме нито горди, нито унили. Бог не желае да бъдем паднали в калта, нито да се издигаме в облаците. Той иска да сме някъде по средата.
 
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg