Неделя, 26.09.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Изявление на ОЕЦ относно случая с Даниел Хъл

Main Pic
Публикувана: 21.07.2021
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 833
Коментари: 0
ИЗЯВЛЕНИЕ НА ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ
 
относно: британския гражданин Даниел Ричард Ериксън-Хъл, осъден за 
педофилия през 2017 г. и осъществяващ религиозна дейност в България
 
Управителният съвет на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) с тревога научава, че задържаният през 2019 г. по обвинение в сексуални посегателства срещу деца британски гражданин Даниел Хъл продължава да извършва дейност в гр. Сливен. 
 
Даниел Хъл е арестуван през юли 2016 г. във Великобритания за притежание и разпространение на порнографски материали с деца. След освобождаването си нарушава мярката за неотклонение и заминава за България, като се заселва в сливенския квартал „Надежда“. След като британските власти правят постъпления, през октомври 2016 г. Даниел Хъл е арестуван и екстрадиран за Великобритания през декември същата година. На 5 май 2017 г. е признат за виновен от британски съд, като Хъл не оспорва присъдата от 15 месеца затвор. Освободен е предсрочно през юли същата година и заминава веднага за кв. „Надежда“, Сливен. Макар да не е припознат за служител от нито едно евангелско вероизповедание в България, Даниел Хъл представя през социалните мрежи и други интернет платформи своята дейност като християнско служение и събира средства за това. 
 
На 13 септември 2019 г. Даниел Хъл е задържан под стража в Районния съд в Сливен, като в стаята, където той нощува, е установено присъствие на няколко малолетни лица. По този повод тогава ОЕЦ публикува изявление, в което се подчертава, че „не ни е известно кой и в какво качество го е ръкоположил за духовен работник или го е упълномощил да провежда служби“. 
 
През януари 2021 г. делото срещу Хъл бе прекратено поради процесуални нарушения и днес той отново развива дейност в квартал „Надежда“, събира малолетни лица със съдействието на трима пълнолетни, наричайки го християнско служение. УС на ОЕЦ не претендира да има монопол върху служението на евангелските църкви у нас, но смята, че е недопустимо лице с биографията и миналото на Даниел Хъл да бъде допускано до работа сред деца. Дейността на Хъл не е припозната и от евангелските вероизповедания, които не членуват в ОЕЦ. 
 
Предвид гореописаните факти УС на ОЕЦ заявява следното: 
 
1.  С настоящото обръщаме остро внимание на всички евангелски общности в гр. Сливен и близките региони да изолират и не съдействат по никакъв начин на лицето Даниел Хъл.
2.  Обръщаме се към институциите с отговорност и влияние в кв. „Надежда“, Сливен: Отдел „Закрила на детето“, Агенция социално подпомагане, здравните служби и медиаторите да направят възможното, за да не допускат близост на малолетни деца с Даниел Хъл, особено подслоняване и съжителство в имоти, контролирани или притежавани от него.
3.  Призоваваме органите на МВР и прокуратурата на Република България да осъществяват строг мониторинг на дейността на Даниел Хъл. Смятаме, че има достатъчно законни средства, с които да бъдат ограничени незаконосъобразните дейности в България.
 
УС на ОЕЦ вярва, че безопасността на децата и особено на тези в неравностойно положение може да обедини гражданското общество и обществените институции, така че случаи като този да не рецидивират периодично, съсипвайки междувременно десетки детски съдби.
 
 
 
Пастир Румен Борджиев
Председател на ОЕЦ в България
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg