Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Двамата свидетели от книгата Откровение

Main Pic
Публикувана: 25.07.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2241
Коментари: 0
В книгата Откровение 3 глава са описани двама свидетели, които ще помогнат за Божието дело по време на Голямата скръб. „А на двамата си свидетели ще дам да пророкуват хиляда двеста и шестдесет, дни облечени във вретища“(стих 3) Никъде на друго място в Библията не се споменават по име тези свидетели, въпреки опитите на мнозина през годините да предполагат кои биха могли да бъдат те. 
 
Двамата свидетели в Откровение ще имат свръхестествени  сили да извършват определеното  им послание (Откровение 11: 6) и никой няма да може да ги спре в действията им (стих 5). В края на служението си, когато са казали всичко, което трябва да кажат, звярът ще ги убие и нечестивият свят ще се зарадва, позволявайки телата на падналите пророци да лежат по улиците ( 7–10стих). Три дни и половина по-късно обаче двамата Божи свидетели ще бъдат възкресени и пред очите на своите врагове ще се издигнат на небето (11-12стих).
 
Има три основни теории за идентичността на двамата свидетели в Откровение: (1) Мойсей и Илия, (2) Енох и Илия и (3) двама неизвестни вярващи, които Бог призовава да бъдат Негови свидетели в последните времена.
 
Мойсей и Илия се разглеждат като възможности за двамата свидетели поради определени чудеса, които Йоан казва, че свидетелите ще извършат. Свидетелите ще имат силата да превръщат водата в кръв (Откровение 11: 6), което напомня на извършеното от  Мойсей чудо (Изход 7). И свидетелите ще имат силата да унищожат враговете си с огън (Откровение 11: 5), което съответства на събитие от живота на Илия (2 Царе 1).
 
Като потвърждение на тази теория е и фактът, че Моисей и Илия се появиха заедно с Исус при Преображението (Матей 17: 3-4). Освен това, еврейската традиция очаква Мойсей и Илия да се завърнат, въз основа на пророчеството за пришествието на Илия в Малахия 4: 5 и Божието обещание да издигне пророк като Мойсей (Второзаконие 18:15, 18), което според вярванията на някои евреи е завръщането на Мойсей .
 
 
Енох и Илия се разглеждат като вероятност за двамата свидетели поради уникалните обстоятелства около напускането им от този свят. Както знаем, Енох и Илия са единствените двама човеци, които Бог е завел директно на небето, без да преживеят смърт (Битие 5:23; 2 Царе 2:11). Привържениците на тази гледна точка посочват Евреи 9:27, където се казва: „И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд.“ 
 
Фактът, че нито Енох, нито Илия все още не са преживели смърт, изглежда ги определя като  двамата свидетели, които ще бъдат убити, когато работата им свърши. Освен това и Енох, и Илия бяха пророци, които проповядваха Божия съд (3 Царе 17: 1; Юда 1: 14–15).
 
Друга възможна теория е двамата свидетели да са напълно неизвестни,  поради липсата на конкретност в Откровение 11. Писанието никъде не споменава двамата свидетели по име и нито едно добре познато лице не е свързано с тяхното идване. Бог може да избере двама „обикновени“ вярващи и да им даде възможност да извършват същите знамения и чудеса, които направиха Мойсей и Илия. В Откровение 11 няма нищо, което да изисква да приемем „известната“ идентичност на двамата свидетели.
 
В Захария 4 има интересен пасаж, който ни дава прототип на двамата свидетели, споменати в книгата Откровение. Захария има видение, в което вижда голям златен светилник, „Погледнах, и ето светилник цял от злато с чаша отгоре му, със седемте светила на него, и със седем цеви на седемте светилника, които са върху му, и край него две маслинени дървета, едно от дясно на чашата, и едно отляво й. И проговорих та рекох на ангела, който говореше с мене, като казах: Какви са тия, господарю мой?“(3-4стих)
 
Стойката за лампа дава своята светлина без човешка поддръжка, като постоянно се доставя от зехтина, който тече от дърветата в купата. Божието послание към Захария беше, че Божието дело (възстановяването на храма) ще бъде извършено „не чрез сила, нито чрез мощ, но чрез Духа на Господа“ (стих 6).
 
Захария пита за  значението на маслиновите дървета и клоните, доставящи маслото, а ангелът, който му говори, казва: „Това са двамата помазани, които стоят до Господа на цялата земя“ (Захария 4:14, ESV) . С други думи, Божията сила да поддържа Неговото дело тече през двама души, отделени за задачата. В контекста на Захария тези двама души са Исус Навиев (настоящият първосвещеник) и Зоровавел (настоящият управител на Юда). Тук също можем да видим предвещание на Исус Христос, тъй като Месията ще съчетава длъжностите на свещеник и цар.
 
След това стигаме до Откровение 11: 4. В описанието на двамата свидетели Йоан казва: „Те са„ двете маслинови дървета “и двете светилници и„ те стоят пред Господа на земята “.  Йоан цитира от Захария 4. Двамата свидетели на Откровението, подобно на Исус Навиев и Зоровавел, Божията сила ще тече през тях, за да изпълни Божието дело.
 
И така, кои са двамата свидетели споменати в книгата Откровение? Библията не ни казва директно. И трите теории, представени по-горе, са вероятни и правдоподобни  тълкувания, които християните могат да подкрепят. Самоличността на двамата свидетели не би трябвало да е проблем, заради който християните да спорят.
 
Превод: Радостина Василева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg