Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Древен надпис потвърждава библейски събития

Main Pic
Публикувана: 02.08.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1242
Коментари: 0
Израелските археолози са открили изключително рядък надпис от 3100 години. Той съдържа име, което би могло да бъде свързано с библейския съдия Гидеон от старозаветната книга на Съдиите.
 
Според The ​​Times of Israel археолозите са открили грънчарски съд от яма за съхранение, датираща от 1100 г. пр. Христос на мястото на Khirbet el Rai по време на разкопки в юдейските подножия. Малката кана е имала надпис с името „Jerubbaal“ или „Yeruba'al“, което е същото име, дадено на Гидеон, чиято история се намира в Съдии 6, 7 и 8.
 
Рядкото откритие може да бъде първият случай на твърди доказателства за артефакт с име, свързано с библейските съдии.
 
„В продължение на десетилетия на практика нямаше надписи от тази епоха и регион“, казва Майкъл Ланглоас, независим епиграф и историк пред The ​​Times of Israel. "До такава степен, че дори не бяхме сигурни как изглежда азбуката по това време. Имаше празнина. Някои дори твърдяха, че азбуката е непозната в региона, че няма писари и следователно Библията трябва да е била написана много по -късно."
 
Професор Кристофър Ролстън от университета Джордж Вашингтон, който дешифрира текста, отбелязва, че надписът, съдържащ името, „Jerubbaal“ е „най -логичното и разумно четиво и го считам за съвсем окончателно“.
 
„Бих побързал да добавя, че този сценарий е добре известен и добре удостоверен, така че можем да го прочетем с точност“, добавя той.
 
„Според Библията Гидеон организира малка армия от 300 войници и напада мадимците през нощта близо до Мааян Харод“, обясняват Йосеф Гарфинкел и Саар Ганор, водещи археолози по проекта и преподаватели от Еврейския университет в Ерусалим. .
 
„С оглед на географското разстояние между Шефела и долината на Езраел, този надпис може да се отнася до друг Йеруваал, а не до Гедеон от библейската традиция, въпреки че не може да се изключи възможността каната да принадлежи на съдията Гидеон“, продължават те.
 
„Във всеки случай името Йерубаал очевидно е било широко разпространено по времето на библейските съдии“, отбелязват Гарфинкел и Ганор.
 
В понеделник археолозите публикуваха откритието на надписа в Jerusalem Journal of Archaeology, онлайн списание с отворен достъп.
 
Източник: Christian Headlines
Photo: SINDONews
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg