Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Психоза или психопатия

Main Pic
Публикувана: 05.08.2021
Автор: А. Томас
Прочетена: 926
Коментари: 0
„Павле, ти си луд, твоята голяма ученост те докарва до лудост“ (Деяния 26:24).
 
С тези думи Фест се присъедини към множеството от хора, които се опитваха да отхвърлят Евангелието, като асоциираха вярващите със стигмата на лудостта.
 
Подобно на бедните, „лудите“ винаги са били сред нас. Тяхното присъствие е регистрирано във всички общества през вековете, но те обикновено се считат за странни и се нареждат сред маргинализираните и презрените.
 
Този предразсъдък се отразява в самите думи, които използваме. „Луд“ и „ненормален/неадекватен“ някога са били технически термини, използвани от лекари, адвокати и служители. Но те се превърнаха в термини на злоупотреба, използвани от такива като Фест, за да клеветят несъгласните, опитвайки се да ги опетнят с названията на психичните заболявания.
 
Съвременната дума за лудост или психоза вече се е превърнала в термин за злоупотреба. Защо психозата привлича такава стигма?
 
Една от причините, отдавна наблюдавани от историците, защо хората с психоза са били заклеймявани, е нейната странност. Чувстваме, че можем да се асоциираме с физическите заболявания, защото подобни симптоми всички изпитваме - от време на време всички получаваме болки, задух, треска и т.н.
 
Това до известна степен е вярно за други видове психични заболявания. Смятаме, че можем да разберем депресията или тревожността, защото имаме моменти, в които се чувстваме тъжни или тревожни.
 
Основните характеристики на психозата, заблудите и халюцинациите, са „странни“ и следователно, дискомфортни. Може да се опитам (много, много силно) да си представя, че управлявам света. Но наистина да вярвам, че това е истина (т.е. да имам заблуда) и да се опитвам да се държа така, сякаш е истина, въпреки всички очевидни доказателства за обратното, това е нещо друго, нещо странно.
 
Психозата означава живот с променена реалност,  различен вид вселена и тази странност ни разстройва. Това ни кара да се притесняваме, затова предпочитаме да се дистанцираме от страдащите от психоза.
 
Но вярвам, че днес има още две важни обяснения защо хората с психоза са заклеймени. И двете са свързани с грешки относно състоянието на човека.
 
Първо, широко е разпространено объркването на „психоза“ с „психопатия“. Това са две напълно различни понятия, но те редовно се смесват в популярната преса.
 
Съглано моя опит повечето хора смятат, че имат предвид приблизително едно и също нещо. Но те са доста различни. Заблудите и халюцинациите са основни характеристики на шизофренията, основният вид психотично заболяване. Те се срещат и при други психични заболявания, като биполярно разстройство („маниакална депресия“) и тежка депресия (меланхолия).
 
Заблудите и халюцинациите също са често срещани при деменция и делириум. По-възрастните хора, когато са сериозно болни от инфекция и са „объркани“, често халюцинират. И повечето хора с деменция в един момент се заблуждават и имат халюцинации.
 
Това ни напомня колко уязвими сме всички за такава психоза; нашите паднали умове лесно се смущават и се откъсват от реалността. Всичко това са често срещани заболявания, от които страдат много хора в нашите църкви. Психозата е по-близо до всеки християнин, отколкото бихме искали да вярваме.
 
Хората не избират да получат такива психотични заболявания; те са засегнати от тях не по свой собствен избор.
 
Психопатията обаче е избрано поведение. Днес терминът „разстройство на личността“ често се използва вместо „психопатия“. И двете са общи понятия, при които съществуват няколко различни подтипа. И двете често се използват като синоними за „асоциално разстройство на личността“ или „психопат“.
 
Такова лице се характеризира (съгласно Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства ) с „всеобхватен модел на пренебрегване и нарушаване на правата на другите ... характерно с три (или повече) от следните елемента: нараняване, малтретиране, или кражба... многократно извършване на действия, които са основание за арест ... Измама, последвана от лъжа, използване на псевдоними или привличане на хора за лична печалба или удоволствие ... агресивност, както е посочено от многократни физически разправи или нападения ... Безразсъдно пренебрегване на безопасността на себе си или на другите ... Постоянна безотговорност, както се вижда от често неспазване на работното поведение или спазване на финансови задължения ... Липса на угризения.“
 
Тези диагностични характеристики на асоциалното разстройство на личността (психопатия) очевидно са списък на греховното поведение. Такива хора не са болни. Те се държат лошо и трябва да носят отговорност за действията си. Но трагедията е, че дълготърпеливите хора с психотични заболявания се асоциират с такива психопати като „психясали“.
 
По този начин, разбираемо е, когато християните виждат лошото поведение на психопатите и наблюдават някои психиатри, които засилват объркването им, опитвайки се да се отнасят с тях, сякаш са болни, те стават подозрителни към термина психоза (а често и към психиатрите!).
 
Моля, не се присъединявайте към тях. Има хора с психоза и в нашите църкви. Има благочестиви християни сред нас, които страдат и се борят със своите ужасни болести, те се нуждаят от нашето състрадание и помощ.
 
В пълен контраст, психопатията е греховна и несъвместима с изповядването на вяра в Христос.
 
Така че, моля, не бъдете като Фест и не клеветете хората с психоза. По-скоро подражавайте на Исус, който проявява милост към странния и заклеймения. Хората с психоза не са лоши или опасни. Няма причина да ги избягвате. Те са болни и страдащи и имат нужда от доброта и гостоприемство, както и от молитва за изцеление като всички останали болни сред нас.
 
Източник: Evangelical Times
Photo: Zdrave.ws
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg