Сряда, 27.10.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова глобална мрежа в борба с трафика на хора

Main Pic
Публикувана: 10.08.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 817
Коментари: 0
Световният евангелски алианс (WEA) и Европейската мрежа за свобода (EFN) обявиха стартирането на нова глобална мрежа за борба с трафика на хора.
 
Около 43 милиона души по света са обхванати от тази модерна форма на робство, в която жени, мъже и деца се експлоатират, купуват и продават за икономическа изгода.
 
Новосформираната Световна мрежа за свобода (WFN) ще обедини редица организации и експерти, със специален фокус върху това как църквите могат да се включат и да играят уникална роля в решаването на този въпрос в техния местен контекст. Лиан Роудс, която е била изпълнителен директор на EFN, е назначена за глобален директор на новата мрежа.
 
"Трафикът на хора е организирана престъпност в световен мащаб и се нуждае от глобална реакция за борба с нея. Развълнувана съм да видя, че Световната мрежа за свобода се превръща в неразделна част от решението чрез екипиране и свързване на християнски професионалисти, работещи в това пространство, както и ангажиране на църкви по целия свят, за да действат на местно и национално ниво. Можем да постигнем много повече, когато всички работим заедно. Видяхме силата на този подход в Европа и ние в ЕФН се вълнуваме да подкрепяме и други региони, за да направим същото", казва Роудс при назначаването си.
 
Трафикът на хора е сложен проблем, който е познат навсякъде по света. В някои региони основният фокус е трафикът на хора за труд, докато в други това е трафик на хора със сексуална експлоатация. Други страни допринасят повече за проблема чрез потребителски покупки. В европейския контекст EFN, който е част от Европейския евангелски алианс, проведе кампания на високо ниво, наречена "Не затваряй очи", която показва как порнографията подхранва трафика на хора, обучавайки църквите и обществеността как да идентифицира признаците на трафика.
 
Целта на WFN е изграждането на автономни регионални мрежи, които да се ангажират с проблема в техния контекст, като същевременно се обединят заедно с други региони, за да представят глобалния християнски отговор на трафика на хора. На много места WFN ще може да се възползва от съществуващите структури и усилия  на регионални и национални евангелски алианси, които обединяват църкви и служения в 143 държави.
 
"Като последователи на Исус, нашата задача е да се ангажираме в борбата с трафика на хора. С над 600 милиона евангелизатори, разпръснати из всички краища на света, аз се вълнувам заради доброто, което може да бъде постигнато, за да се преборим с това престъпление срещу човечеството", казва Роудс.
 
Като коментира дългата история на евангелското участие в борбата с трафика на хора, Томас Ширмахер, генерален секретар на WEA, посочва, че когато терминът "евангелски" се появява за първи път през 19-и век, той се отнася до онези християни в Обединеното кралство, които се борят с робството. WЕА наследява това наследство, когато е основано в Лондон през 1846 г., около 13 години след официалното прекратяване на робството във Великобритания.
 
Ширмахер добавя: "Известният химн от онова време "Удивителна благодат" е почти като национален химн на евангелските християни. Това включва много лично виждане за спасението по благодат, но също така говори за глобалната политическа картина. Песента е написана от търговеца на роби Джон Нютън, който след като повярва в Исус Христос, е благодарен на Бога и Неговата благодат. Бог му дава втори шанс и възможност да работи от името на бившите жертви на робството и от търговец на роби Нютън се превръща във водещ аболиционист."
 
"Евангелските християни са ангажирани в огромен брой местни, национални и транснационални организации срещу расизма, робството и трафика на хора. Те се застъпват за по-строги закони, за по-добра защита и за управление на безопасни домове за онези, които напускат принудителната проституция по света. Много се радвам, че всички тези аспекти вече могат видимо да бъдат събрани и свързани в мрежа, така че да укрепим глобалното си застъпничество по този въпрос," пояснява Ширмахер.
 
"Макар да знаем, че борбата срещу трафика на хора не е спринт, а маратон, като евангелски християни ще продължим да бъдем начело, застъпвайки се за онези, които са станали жертва на злото на съвременното робство и ще отстояваме тяхната свобода и възстановяване", заключава той.

Източник: Евангелски фокус

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg