Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църквите в Белгия след наводненията

Main Pic
Публикувана: 11.08.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 627
Коментари: 0
В средата на юли поредица от проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в северозападна Европа, особено в Германия в провинция Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, а също и в Белгия.
 
Близо 200 души загинаха, а десетки все още се издирват. Спасителните екипи продължават да работят в най-засегнатите райони.
 
Бурята причини и големи материални щети на пътища и обществени сгради, както и на домове и частни имоти. Повредени са и помещенията на някои от евангелските църкви в тези страни.
 
Една от тях е църквата "Мостът" в белгийския град Ойпен. Това е нова общност в града, наскоро основана от Петдесятната църква на Белгия, която е започнала своите събрания само преди една година.
 
"Преди около 18 месеца започнахме с една библейска среща в ресторант Макдоналдс в Ойпен. След това преместихме нашите събрания в парка близо до Унтерстад", споделя пастирът на църквата Марк Макланг, пред испанския новинарски сайт Evangelicо Digital.
 
Той припомня, че "с една стъпка на вяра решихме да наемем 80 квадратни метра на 1-вия етаж на търговски имот с кухня, трапезария, основна зала за събирания и малък офис. През октомври 2020 г. основахме църквата. В момента сме 3 семейства и имаме средно посещение от 15 души всяка неделя: 10 възрастни и 5 деца".
 
"Сградата ни се намира на около 100 метра от река Везер в долната част на Ойпен. Чухме за наводненията, докато пътувахме за празниците в Германия", добавя Макланг.
 
В неделя сутринта на 17 юли "отидохме в църковните ни помещения и открихме, че почти всичко е силно повредено. Водата се е издигнала на повече от един метър вътре, покриваща всичко със слой кал".
 
Във Вервие, град близо до Юпен, пастир на Божия църква в общината, на име Самюел Еванс, съобщава, че наводненията са счупили бойлера им и че "мазето и част от приземния етаж са пълни с вода", въпреки че не е засегната основната зала.
 
"Трябваше да чистим мазето с любезната помощ на доброволци в продължение на цяла седмица. Сега чакаме застрахователната компания да дойде и да ни осигури известна сума, която ще ни позволи да поправим всичко без финансови проблеми", казва Еванс.
 
Много протестантски църкви в засегнатата област веднага се намесват в помощ на своите съседи и братски общности.
 
"Ние се опитваме да помогнем, където можем. Раздаваме храна в засегнати от бедствието райони или в центрове, които помагат на жертвите. Предлагаме сандвичи и супа на хората след неделната служба, а от самото начало сме организирали масичка за кафе на улицата с торти, палачинки, супа и вода", подчертава Еванс.
 
Според пастира на църквата във Вервие "преди всичко това е възможност да разговаряме със съседите и минувачите, някои от които ни разказват шокиращи истории".
 
Наводненията са довели до отмяна на молитвените събрания, за да се почистят помещенията. Въпреки това, в следващата неделя вярващите са провели редовното си богослужение.
 
Освен че предлагат помощ, църквите са и място за срещи на съседи и доброволци от различни градове, които си сътрудничат в почистването и възстановяването на помещенията.
 
"Казаха ни, че възстановяването може да отнеме 6-8 месеца. Наводненията са повредили клавирния инструмент, китарата, усилвателя, звуковата платка, видеокамерата, дивана, 20 стола, масата за хранене, офиса, 4 маси, и хладилника, всички от които са закупени през последната година. Трябваше да изхвърлим и много други дребни неща", обяснява п-р Макланг.
 
Пастирът подчертава: "Наблюдавахме истинско отношение на солидарност и готовност да се служи на другите в този период на криза. Много хора, дори и напълно непознати, дойдоха и доброволно се включиха, за да ни помогнат с почистването и преместването на мебелите на улицата".
 
Пастир Бил Шварц, който ръководи църква "Мостът" в Брюксел, "доведе екип от църквите в Брюксел и Антверпен заедно с много вода и доставки, за да помогне на нашата общност", казва Макланг.
 
Пастир Еванс споделя, че са "получили много солидарност и от други църкви в Белгия. От самото начало пастирите се свързаха с нас, за да предложат подкрепа, някои църкви изпратиха пари за нашата общност или за да помогнат на жертвите, няколко църкви донесоха храна, вода, почистващи продукти, одеяла и др."
 
Пастир Макланг твърди, че "наводненията не са повредили нито една от къщите на членовете на църквата".
 
Мястото, където са се срещали, е най-силно засегнато. Наложило се е да отменят излъчването на своите богослужения, защото оборудването, което са имали, е било неизползваемо. Наложило се е да преместят някои от дейностите си през седмицата в обществен парк.
 
"Застраховката покрива около половината от загубите на нашата собственост. Получихме дарения от приятели и църкви, за да ни помогнат да ремонтираме църквата", казва Макланг.
 
"За щастие протестантската църква в съседния град Келми, Йоханескирхе, ни предложи да използваме техните съоръжения за неделните ни събрания. От 25 юли, нашето малко църковно общество се среща там за поклонение. Толкова сме благодарни за тази помощ и състраданието, което ни показаха, след като научиха за нашата загуба".
 
Във Вервие, въпреки че "повечето членове на църквата не са били силно засегнати от наводненията, има няколко души, които са останали без електричество и постепенно го възстановяват", обяснява Еванс.
 
Въпреки щетите и стреса, причинени от бурята, както в Ойпен, така и във Вервие, църквите гледат с надежда към бъдещето.
 
"Никой в нашата църква не е обезкуражен. Това са само материални загуби. Вярата ни в Христос не е разклатена. Царството Му никога няма да премине. Нашата "къща" е построена на канарата Христос. Той пребъдва завинаги", подчертава Макланг.
 
Междувременно във Вервие, "започваме да виждаме нещата по-ясно и да се възползваме от възможностите да покажем, че християните са част от местната общност, но искаме да служим в дългосрочен план, тъй като все още ще има хора в нужда през следващите седмици и дори месеци".
 
"Опитваме се да намерим начини, например чрез споделяне на кафе или чрез разпространение на храна и снабдяване на основни нужди в засегнатите квартали. Обратната връзка, която получаваме, е много положителна и окуражаваща", посочва Еванс.
 
Пастирът призовава към молитва, така че "чрез новите контакти, които създаваме, чрез доставките и помощта, която оказваме, хората един ден да отворят вратата на църквата,  да дойдат на богослужение, за да могат да предадат живота си на Исус".
 
"Молете се за нашето свидетелство, за мъдрост в изполване на нещата, които получаваме, за подновяване на силата у вярващите, защото всички са уморени, както и за хората, които имат финансови трудности заради бедствието", заключава Еванс.
 
Източник: Evangelical Focus

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg