Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Гонението на християни ескалира в Афганистан

Main Pic
Публикувана: 17.08.2021
Автор:
Прочетена: 949
Коментари: 0
Християните са призовани да се молят за хората в Афганистан, тъй като преследванията вероятно ще се увеличат поради превземането властта от талибаните.
В понеделник, както талибаните потвърдиха, че държат 90 % от правителствените сгради под свой контрол в Кабул, хиляди се събраха на международното летище на града в отчаян опит да избягат от страната.
 
Християните в южноазиатската страна вече са изправени пред убийство или затвор заради вярата си. Християнската благотворителна организация Release International се опасява обаче, че преследването на християните ще стане още по-интензивно и страшно при управлението на талибаните.
 
„Още преди идването на талибаните на власт в Афганистан, страната е в списъка на Open Doors за най-опасните държави в света, където е особено трудно да бъдеш християнин. Така че, ако се опитате да смените вярата си и от мюсюлманин да станете християнин в Афганистан, това се третира като отстъпничество. Можете да бъдете осъдени на смърт или затвор за това“, заявява Андрю Бойд от Release International пред Premier Christian News.
Християнин споделя пред партньор на Release International, че ситуацията е „ужасна“.
 
„Нашите братя и сестри в Христос ни казват, че много се страхуват. В районите, в които талибаните сега контролират страната, на момичетата не им е позволено да ходят на училище, а жените не могат да напускат домовете си без придружител.“
 
Талибаните обещават да променят навлизането на западната култура, що се отнася до участието на жените в обществения живот. Именно пакистанските талибани  простреляха 15-годишната Малала Юсуфзай, защото отиде на училище и по-късно разказа за това в своя блог.
 
Бойд смята, че всъщност жените ще играят ключова роля за поддържането на църквите в страната: „Положението на жените в Афганистан се е променило значително. Така че жените са станали много по-образовани. Възможно е именно жените да играят значителна роля в нелегалната църква през следващите години. Така че църквата в Афганистан е в много добра позиция да функционира извън закона дори и в условия на засилено преследване, но те се нуждаят от нашите молитви“, заключава той.
 
Photo: Breakpoint.org
Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg