Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кои са талибаните?

Main Pic
Публикувана: 16.08.2021
Автор: д-р Стивън Ечес
Прочетена: 442
Коментари: 0
Има вероятност талибаните да са част от изгубените племена. Повечето талибани са пащуни, етническа група от 50 милиона мюсюлмани. Пащуните вярват, че са наследници на цар Саул, които по-късно приемат исляма. Те се наричат ​​бани-израел, подобно на еврейския, B’nai Israel, което означава децата на Израел. Дори някои мюсюлмански учени и писатели приемат това. Терминът „талибан“ означава „студент“ или „търсещ“ на пащу. 
 
Днес няколко афганистански племена, включително дурани, юсафзай и африди са талибани.
 
„От тяхна страна всеки пащун знае, че корените им са в Израел“, казва Надав Софи, говорител на Асоциацията на бани Израел в Афганистан, пред Israel365 News. „Пащуните имат сложна и силна племенна система и са щателни по отношение на родословието (Шиджра), но в тази племенна рамка е силна устна традиция, че те произхождат от изгубените десет племена на Израел.
 
„Много пащуни имат семейни традиции, идентифициращи се с конкретни племена. Тези от племето Юсуфзай, например, вярват, че произхождат от Йосиф, Левани от Леви, Ребани от Рувим, Африди от Ефрем, Гагай от Гад и Бенямин от Вениамин.
 
Софи описва изненадващо дълъг списък от обичаи сред пащуните, които също се спазват от евреите. Пащунските мъже носят четириъгълни дрехи с ресни, които са подобни, макар и не напълно идентични с еврейските молитвени шалове.
 
Пащуните са мюсюлмани и затова спазват шабат в петък. Независимо от това, много от пащуните палят свещи в домовете си в петък вечер като еврейския свят като цяло, който празнува шабат от петък вечер до събота вечер.
 
Много от пащуните се женят под сенник от плат, както е обичайно за евреите. Въпреки това, докато младоженецът традиционно разбива стъклена чаша на еврейска сватба в памет на разрушението на храма, на пащунска сватба булката разбива стъклото.
Пащуните също обрязват бебетата от мъжки пол на осмия ден след раждането, както правят евреите.
 
Евреите и мюсюлманите споделят много хранителни закони, включително ритуално клане, но някои пащуни имат традиция да покриват кръвта от клането с пясък, както правят евреите. Ислямът забранява продуктите от свинско месо, но пащуните се въздържат да ядат месото или млякото от камили, популярни сред мюсюлманите от този регион, макар и забранени от закона на Тора. Те също се въздържат от ядене на ракообразни - ограничение, което е неизвестно сред мюсюлманите. По-важното е, че много пащуни не ядат мляко и месо заедно.
 
Въпросът дали пащуните са се женили с неевреи, което би подкопало всяко тяхно твърдение за генетична връзка с останалата част от еврейския народ, е по-малко проблематичен, отколкото с други нации, претендиращи за такава връзка. Софи обясни, че пащуните не се женят с други мюсюлмани и че сключването на брак извън тяхното племе е против обичаите им.
 
Вярата съществува и сред афганистанците. Захир Шах, последният крал на Афганистан, попитан за своите предци, твърди, че кралското семейство произхожда от племето Вениамин.
Автор: д-р Стивън Ечес
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg