Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мохамед, Христос или Будa...

Main Pic
Публикувана: 25.08.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 976
Коментари: 0
Съгласно ново проучване повечето американски християни не са убедени, че Исус Христос е единственият път към Бога.
 
Организацията Probe Ministries, която има консервативно ориентиран мироглед и предлага евангелски образователни ресурси,  миналата седмица публикува своето ново проучване. То има за цел да установи религиозните възгледи и практики на американците, като проучва специфичните им вярвания.
 
Проучването, което за изминалата година е анкетирало 3100 американци на възраст между 18 и 55 години, анализира убежденията на интервюираните относно определящи християнски доктрини.
 
Проучването установява значителен спад в това, което изследването категоризира като „основни библейски мироглед“, от атрибутите на Бога до природата на Исус. Докато 47 % от наричащите себе си християни, са имали основно библейски мироглед през 2010 г., само 25 % от християните, анкетирани сега, биха могли да кажат същото. Когато става въпрос за понятия, свързани с „по-обстойни библейски въпроси“, като личността на Сатана или обективната истина, броят им намалява от 32 на 16 процента.
 
Това води анкетиращите до заключението, че дори новородените християни „могат да имат фалшив възглед за Исус Христос и да възприемат плуралистичен мироглед“, пише Керби Андерсън, президент на Probe Ministries. „Пастирите и църковните водачи сякаш не могат вече да приемат, че членовете на тяхната църква или християнска организация имат библейски мироглед.“
 
За да илюстрира това, Probe пита анкетираните дали смятат, че „Мохамед, Буда и Исус посочват/осигуряват/представляват пътя към Бога по един и същи начин“. Само 35 процента от анкетираните, които са се представили като новородени християни, не са съгласни с това схващане. Това кара Probe Ministries да заключат, че „над 60 % от християните, които наричат себе си новородени, не са наясно с основните учения на своята вяра“.
 
В сравнение с широката публика, цифрите са още по -големи. През 2010 г. 13 % от широката общественост се придържа към основен библейски мироглед. Този брой спадна наполовина през 2020 г., до 6 %. Подобна промяна се забелязва, когато човек трябва да отговаря на въпросно относно своя библейски мироглед. Докато през 2010 г.  9 процента от анкетираните споделят стриктен библейски мироглед, то през 2020 г. само 3 процента споделят тези идеи.
 
На въпроса за причината Керби твърди, че тази промяна се дължи на факта, че все по-малко пастири проповядват върху истините на Библията. Същото се отнася и за  медиите. "Тези обезпокоителни тенденции се дължат на това, че пастирите не се придържат към библейската истина. Но причините могат да бъдат приписани и на младите християни, които не обръщат внимание на Библията. Те се вълнуват основно от своите телефони, социални медии и друго съдържание, което смятат за по-завладяващо."
 
Андерсън е на мнение, че християнските служители „трябва да продължат да обясняват истината за спасението ... че няма друг начин за спасение, освен чрез жертвената и изкупителна смърт на безгрешния Божий Агнец, Исус Христос. Че никой не може да дойде при Отца освен чрез Сина, Който дойде на земята, за да покаже Бога."
 
Източник: Premier Christian News 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg