Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Новият капелан на Харвард е атеист

Main Pic
Публикувана: 31.08.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1064
Коментари: 0
Пуританите, които се заселват в Нова Англия през 1630-те години, изпитват притеснения за църквите, които изграждат: Как да гарантират, че духовниците им са грамотни и добре образовани? В резултат те основават Харвардския университет. Той стартира като колеж, който е създаден, за да образова църковните служители. Създателите на Харвард приемат мотото „Истината за Христос и Църквата“. Университетът е кръстен на пастир Джон Харвард. Трябва да минат повече от 70 години, преди училището да избере президент, който да не е духовник.
 
Почти четири века по-късно, обаче, организацията на духовниците в Харвард избра за свой следващ главен капелан атеист на име Грег Епщайн, който ще поеме ролята си тази седмица.
 
44-годишният Епщайн, който е автор на книгата „Добър без Бога“, на пръв поглед е необичаен избор за тази роля. Той ще координира дейностите на повече от 40 университетски духовници, които ръководят християнските, еврейските, индуистките, будистките и други религиозни общности в кампуса.
 
И все пак, много студенти от Харвард - някои отгледани в семейства на дълбоко вярващи хора, други несигурни как да определят своята религиозна идентичност - свидетелстват за влиянието, което г-н Епщайн е оказал върху техния духовен живот.
 
„Има нарастваща група от хора, които вече не се отъждествяват с никоя религиозна традиция, но все още изпитват реална нужда от разговор и подкрепа около това, какво означава да бъдеш добър човек и да живееш етичен живот“, казва Епщайн, който е възпитан в еврейско семейство, ръкоположен за равин-хуманист през 2005 г. и е бил капелан-хуманист в Харвард и по-късно в Масачузетския технологичен институт.
 
Той ще преподава на студентите, като изхожда от новото прогресивно движение, което се концентрира върху  отношенията на хората един с друг, вместо с Бога. „Ние не търсим отговорите на нашите въпроси у Бога“, казва Епщайн. "Ние самите сме отговорите един за друг."
 
Работата на Епщайн ще включва организиране на вечери за студенти, където ще се водят задълбочени разговори на теми: Има ли Бог? Какъв е смисълът на живота? Преди това той е ръководил конгрегация от хуманисти и атеисти от района на Бостън, които се срещат на Харвардския площад за седмични служби, в центъра на които са светски разговори. 
 
 
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg