Събота, 23.10.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Приятели на Бога

Main Pic
Публикувана: 07.09.2021
Автор: Мартин Лутер
Прочетена: 438
Коментари: 0
Не ви наричам вече слуги, защото слугата не знае що върши Господарят му; а вас наричам приятели, защото ви явявам всичко що съм чул от Отца Си“ (Йоан 15:15)
 
Христос подчертава думата приятел и разликата между слугата и приятеля в този текст. Исус казва: „Не ви наричам вече слуги каквито бяхте по времето на закона преди да дойда. Защото слугите не знаят какво мисли или желае господарят им.
 
Слугите нямат власт над притежанията на своя господар, но получават почасови възнаграждения за работата си. Вие не сте слуги каквито са лъжевярващите. Те ми служат за лична облага, а не от сърдечна любов. Но вие сте Мои приятели понеже Аз съм ви дал всичко, което съм получил от Моя Отец.“
 
Обърнете внимание кого Исус нарича Свои приятели и защо ги нарича така. Можем да кажем кои са приятелите Му от това дали те получават от Него добри неща или не. Това е илюстрирано от притчата в Лука 10:30-37. Един ранен човек е бил наранен от разбойници и един самарянин е единственият, който му показал милост. Самарянинът се отнесъл с ранения като с приятел. Ние обикновено преобръщаме това и наричаме „приятели“  тези, които правят добро на нас.
 
Христос обаче ни показва как ние ставаме Божии приятели – като получаваме добрини от Христос. Ние не можем да Му дадем нищо, нито пък можем да заслужим правото да се наричаме Негови приятели.
 
Както казва Исус в следващия стих: „Не вие избрахте Мен“ (Йоан 15:16). Исус е инициаторът на приятелството с нас като ни приема. Той е Този, Който прави враговете Си Свои приятели. Така и ние трябва да благодарим на Бога и да признаем, че единствено поради Неговата благодат и доброта, ние можем да бъдем Негови приятели.
 
Превод: Радостин Марчев
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg