Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Колко е важно да бъдеш грамотен

Main Pic
Публикувана: 07.09.2021
Автор: ЕВ
Прочетена: 1174
Коментари: 0
Международният ден на грамотността се чества на 8 септември ежегодно по цял свят от 1967 г. насам, за да припомни колко важна е грамотността като въпрос на достойнство и човешко право, както и да стимулира развитието на програмата за ограмотяване с цел изграждане на едно по-грамотно и устойчиво общество. Въпреки постигнатия напредък, грамотността продължава да стои като предизвикателство, като към днешна дата според ЮНЕСКО най-малко 773 милиона младежи и възрастни нямат основни умения за грамотност.
 
Тази година празненствата ще преминат под надслов: „Грамотност с цел възстановяване на човешката личност: Ограничаване на разделението, породено от дигитализацията“.
 
Кризата с COVID-19 наруши в безпрецедентен мащаб обучението на деца, младежи и възрастни. Тя също увеличи съществуващата неравнопоставеност при достъпа до възможности за обучение, засягайки непропорционално 773 милиона неграмотни младежи и възрастни. В редица първоначални национални планове за справяне с кризата ограмотяването липсваше, докато множество програми за ограмотяване бяха принудени да спрат обичайните си начини на работа.
 
Дори във времена на глобална криза се полагат усилия за намиране на алтернативни начини за гарантиране на един непрекъснат процес на обучение, включително дистанционно обучение, често в комбинация с присъствено такова. Достъпът до възможности за обучение обаче не е разпределен равномерно. Бързото преминаване към дистанционно обучение също подчерта наличието на устойчиво дигитално разделение по отношение на свързаността, инфраструктурата и способността да се работи с новите технологии, както и различията при други услуги, като например достъпа до електричество, който ограничава възможностите за обучение.
 
Пандемията обаче напомни на всички ни колко е важно да сме грамотни. Освен че е значима като част от правото на образование, грамотността подобрява живота на хората, разширявайки възможностите им да избират как да живеят според своята ценностна система. Тя е и двигател за устойчиво развитие. Грамотността е неразделна част от образованието и ученето през целия живот, следователно е от основно значение за възстановяването на човешката личност от кризата с COVID-19.
 
Празникът тази година ще изследва начините, по които грамотността може да допринесе за изграждането на солидна основа за възстановяване на човешката личност. Специално внимание ще се обърне на взаимодействието между грамотността и дигиталните умения, необходими на неграмотните младежи и възрастни. Освен това ще се проучи какво прави технологично обусловеното обучение приобщаващо и смислено, така че никой да не остане изолиран и пренебрегнат. По този начин тазгодишните чествания на Международния ден на грамотността ще са възможност да се преосмисли бъдещото преподаване и ограмотяване, в рамките на контекста на пандемията и извън него.
 
Превод: Наталия Станчева
Източник: Unesco.org
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg