Понеделник, 26.09.2022

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Английски духовници в спор за евтаназията

Main Pic
Публикувана: 14.09.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 875
Коментари: 0
Бившият архиепископ на Кентърбъри, Роуън Уилямс, категорично осъди асистираното самоубийство само дни след като неговият предшественик, лорд Кери, потвърди подкрепата си за тази практика.
 
В изявление, изпратено до British Medical Journal, лорд Уилямс от Ойстърмут предупреди медиците, че промяната в закона ще доведе до „пренапрегнати семейства“ и „натоварени медицински ресурси“, които оказват натиск върху много пациенти да отнемат живота си чрез асистирано самоубийство.
 
Той постави въпроса дали напредъкът и предоставянето на медицински грижи в Обединеното кралство ще може да се справи с „претоварения бюджет“, когато легализирането на самоубийства на хора, които се нуждаят от медицински сестри и хоспис, стане по-евтиният вариант.
 
Неговата позиция пряко противоречи на изразената от лорд Кери от Клифтън, също бивш архиепископ на Кентърбъри, който миналата седмица потвърди подкрепата си за асистирано самоубийство и заяви в статия в BMJ, че „няма нищо свято в агонията“. Той се аргументира с думите, че към смъртоносно болните пациенти трябва да се прояви „състрадателен и религиозен“ подход, което е по-добре от това да ги карате да страдат.
 
Лорд Уилямс добавя: „Трябва да сме наясно с реалността на натиска върху тежко болните пациенти, които трябва да вземат определени решения ... много разбираемо е те да идват от пренапрегнати семейства, както и от претоварената медицинска система. Трябва да отбележим, че страхът от такъв натиск в рамките на медицинската система, може да обезкуражи тежко болни пациенти да търсят подходяща медицинска помощ; въпросите за доверието между лекар и пациент са реални."
 
„Тази страна в момента има завидни постижения в развитието и предоставянето на медицински грижи за облекчаване на състоянието на пациентите. Ще оцелеят ли тези грижи в света на претоварен здравен бюджет, ако има по-евтини варианти?”
 
Коментарите както на лорд Уилямс, който беше архиепископ на Кентърбъри от 2002-2012 г., така и на лорд Кери, който беше на поста от 1991-2002 г., следват въвеждането в парламента на третия законопроект за шест години, насочен към декриминализиране на асистираното самоубийство в Англия и Уелс.
 
Във вторник, 14 септември, Британската лекарска асоциация ще обсъди предложенията да се откаже от традиционното си противопоставяне на асистираното самоубийство в полза на позиция на неутралитет.
 
Очаква се законопроектът за асистираните умиращи да получи второ четене в Камарата на лордовете на 22 октомври.

Източник: Premier Christian News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
Books-bg
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg