Събота, 23.10.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Почина Йонги Чо

Main Pic
Публикувана: 14.09.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 528
Коментари: 0
Почина Дейвид Йонги Чо, християнски служител от Южна Корея, основател на най-голямата църква в света, която възлиза на 830 000 души. 
 
Чо е роден на 14 февруари 1936 г. в Улю-гун, сега част от столичния град Улсан. Чо e най-големият от петима братя и четири сестри. Завършва средно образование с отличие. Тъй като бизнесът с чорапи и ръкавици на баща му фалира, той не може да си позволи обучение в гимназия или университет. Впоследствие той се записва в евтина техническа гимназия, за да научи занаят. В същото време Дейвид започва да посещава база на американската армия близо до училището си и научава английски от войници, с които се сприятелява. Той овладява английски бързо и става преводач за командира на армейската база, а също и за директора на училището си.
 
Отгледан първоначално като будист,  Чо приема християнството на 17-годишна възраст, след като красиво момиче го посещава и му разказва за Исус Христос, преди да бъде диагностициран с туберкулоза. Усещайки, че Бог го призовава в служение, Чо започва да работи като преводач на американския евангелизатор Кен Тизе. През 1956 г. получава стипендия за изучаване на теология в Библейския колеж Full Gospel в Сеул. Докато е там, той се среща с Чой Джа-шил, която става негова тъща и близък помощник в служението. Завършва колежа през март 1958 г.
 
Чо е прекарал повече от 44 години, подчертавайки значението на служението на изучаване на Библията в малки групи, което според него е ключът към растежа на църквата, както и на екипното служение.
 
През ноември 1976 г. Чо основава Church Growth International, организация, посветена на преподаването на принципите на евангелизацията и църковния растеж на пастирите по целия свят. През януари 1986 г. той е начело при създаването на град за благосъстояние Елим, център за възрастни хора, младежи, бездомни и безработни.
 
През 1988 г. основава вестникарска компания Kukmin Ilbo. Той е председател на Световната Асамблея на Бога от 1992 до 2000 г., а от ноември 1998 г. е председател на Асоциацията на корейските християнски лидери. От февруари е и председател на благотворителната организация „Добри хора“. 1999 г.
 
В България п-р Чо е известен с книгите "Четвъртото измерение" и "Молитвата - път към съживление".
 
През 2008 г. Чо се пенсионира, като младият проповедник Хун Лий го замества като старши пастир.
 
Пастир Чо е починал от усложнения след мозъчен удар.
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg