Сряда, 27.10.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Свободни в Христос

Main Pic
Публикувана: 22.09.2021
Автор: Славчо Александров
Прочетена: 413
Коментари: 0

Днес празнуваме Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 г. в град Велико Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата цар.

Днес след 113 години можем да зададем следния въпрос: „Чувства ли се българинът свободен и независим?“  Може би на този въпрос мнозина биха отговорили отрицателно. Най-вероятно биха започнали да се оплакват от лошото управление на страната ни през последните години, от корумпираните ни политици, от войната по пътищата, от лошото качество на здравеопазването, от разбитите ни улици и от лошата инфраструктура.

Тук ще поискам да ви спра и да насоча вниманието ви към една друга перспектива. Представете си, че живеете във времето, когато България не е била свободна и независима, и вие нямате свободата да изповядвате вашата християнска вяра. Представете си, че в дома ви идват някакви хора и взимат децата ви, и вие никога повече не ги виждате. Представете си, че идват и изнасилват съпругата ви пред очите ви, докато вас ви пребиват почти до смърт.

Да, ние живеем във свободна и независима България, и тя е такава, защото нашите прадеди са платили със собствената си кръв за свободата, в която  живеем и определено не ценим. Можем ли да променим сивата действителност около нас? Можем, разбира се, но не сами. Тук ще ни е необходима не човешка сила, а силата на Всемогъщия Бог на нашия Господ и Спасител Исус Христос, Който обича България повече, отколкото можем да си представим.

Вярата ни в Бога и Сам Бог ни е съхранил като народ през вековете на турското робство. Ако се отвърнем от греховете си и се покаем за тях, Бог отново ще ни помогне. Ако се върнем към християнските ценности, етика и морал, за които ни говори Божието слово. Какво ще се случи тогава ли? Тогава няма да гледаме с болка и горчивина как децата ни отлитат от нас, търсейки щастието по чужди страни, защото ще намерят смисъла да останат в България. Няма да виждаме просещи деца по улиците, защото ще бъдат по домовете си при своите родители. Няма да се натъкваме на възрастни хора, които ровят по кошовете за смет, защото държавата би се погрижила за тяхните спокойни старини.

Мечтая за една истински Независима България. Мечтая за България, която познава Истината. Сам Христос казва: „И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни“ ( Йоан 8:32). Той казва също: Аз съм пътят, истината и животът (Йоан 14:4). На този светъл празник, празник на народа ни пожелавам на всеки един от нас да бъде свободен чрез Господ Исус Христос. Това е единствената формула за успех, както за отделния човек, така и за обществото ни като цяло. Пожелавам си още да спрем да се оплакваме и да си казваме „от мен нищо не зависи“. Това е девизът, който убива нацията ни. Ние можем да бъдем промяната, за която всички мечтаем и колкото и тривиално да звучи, тази промяна започва от мен и от теб.

Сами няма да можем, ще трябва да измолим помощ от Бога. Бог да пази България!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg