Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Оксфордски колеж се извинява за проведена християнска конференция

Main Pic
Публикувана: 23.09.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1225
Коментари: 0
Оксфордски колеж, ръководен от бившия председател на Комисията за равенство и права на човека (EHRC),  е капитулирал пред недоволството на студентски активисти, и в резултат се „извинява“ заради домакинството си на християнска конференция.
 
Според британската организация Christian Concern, Уорчестър Колидж, Оксфорд, където Дейвид Айзък е заместник-председател от юли 2021 г., се е извинил безрезервно на студентите, че e позволил на Академията Уилбърфорс, да проведе своя инициатива в колежа в периода между 6 и 10 септември.
 
Съобщава се, че колежът е публикувал следното в студентския вестник: „Мненията на Академията Уилбърфорс относно „репродуктивните права“ и  „конверсионната терапия“, „ не са в съответствие с нашите ценности и ние сме наясно, че присъствието на конференцията и съответните рекламни материали са причинили стрес на много хора, които са членове на колежа."
 
В публикацията се добавя, че колежът ще използва печалбите си от конференцията за „специализирани инициативи за равенство, разнообразие и приобщаване“.
 
Решението за „извинение“ за домакинството на конференцията изглежда силно противоречи на позицията на г-н Айзък, докато е председател на EHRC.
 
По време на неговия мандат EHRC публикува насоки за „защита на законната свобода на словото“. В публикацията Айзък казва: „Свободното изразяване и обмен на различни възгледи без преследване или намеса е в основата на нашата демокрация и е жизненоважна част от висшето образование. Провеждането на открити, предизвикателни дебати, вместо да се заглушава мнението на онези, с които не сме съгласни, помага за изграждането на толерантност и справяне с предразсъдъците и дискриминацията. Нашите насоки ясно показват, че свободата на словото във висшето образование трябва да се поддържа при всяка възможност и трябва да се ограничава само когато има истински опасения за безопасността или представлява незаконно поведение."
 
Петте „основни идеи“, които оформят ръководството, включват: „колежите за висше образование винаги трябва да работят за разширяване на дебатите и предизвикателствата, никога да не го стесняват“ и „всяко решение относно лектори и събития трябва да се стреми да насърчава и защитава правото на свобода на изразяване”.
 
В реч, няколко седмици след публикуването, г -н Айзък горещо говори за ролята на религиозните групи в университетска среда: „Според мен вярата и различните убеждения са предимство за университетите и трябва да бъдат подкрепяни. Те осигуряват убежище, където колежаните могат да общуват с хора, които имат подобни убеждения, и отигуряват платформа за студентите, за да общуват с личности, имащи различни възгледи."
 
Той продължава: „Ето защо вярвам, че висшите училища имат отговорността да бъдат бастиони на дебатите и защитници на свободното изразяване“, преди да цитира Джордж Оруел: „Ако свободата означава нещо изобщо, това означава правото да се каже на хората нещо, което не искат да чуят. "
 
В бъдеще правителственият законопроект за висше образование (свобода на словото) може да се окаже основен за решенията за провеждане на подобни събития. Законопроектът включва мерки за гарантиране, че „използването на каквито и да било помещения на доставчика не се отказва на нито едно лице или орган“ въз основа на „политиката или целите или идеите, убежденията или възгледите на някой от членовете му“.
 
Повече от десетилетие Академията Уилбърфорс провежда едноседмична конференция за млади християни, които имат страст да служат на Исус Христос в различни професии, включително право, политика, образование, медии, изкуства и бизнес.
 
Темите, коментирани от експертни международни лектори, включват: аборт, ислям, подкрепа за тези, които изпитват нежелано привличане към един и същи пол, транссексуализъм и християнска културна история.
 
Конференцията включва преподавателски и библейски вярвания, които са били признати от християнската църква в световен мащаб през последните 2000 години.
 
Събитието през септември е преминало без инциденти, висшият персонал в колежа е бил приветлив и някои служители са описали студентите християни като най-приятелската група, която някога са имали.
 
Андреа Миничиело Уилямс, главен изпълнителен директор на Christian Concern, казва: „За съжаление, нямаме съобщение от колежа Уорчестър относно тези публикации за „извинение“, въпреки опитите ни да се свържем с персонала и да обсъдим твърденията.
 
„Но ако колежът ни обърне гръб, изглежда, че културата на анулиране отново демонстрира силата си в един от най-добрите ни университети, подхранвана от малка група активисти, които няма да толерират никакви гледни точки, които се отклоняват от тяхната собствена тясна идеология.
 
„Говори се, че колеж, който сега се ръководи от някой, който толкова често е твърдял, че е защитник на свободата на изразяване във висшето образование, е капитулирал пред това агресивно движение. Много се насладихме на седмицата си в колежа, бяхме посрещнати много горещо, включително и от проректора, получихме много комплименти от персонала и не бяхме запознати с оплаквания или притеснения, повдигнати към нас по време на конференцията. И все пак сега чуваме, че се твърди, че колежът се е „извинил“, че ни е приел!
 
Каквото и да се случи, ние ще продължим да говорим за Исус Христос, който сам е бил „аутсайдер“ и с Неговите думи и действия демонстрира Своята готовност да достигне маргинализираните, изключените и уязвимите, за да могат те да открият истинска надежда и вечна любов чрез Него. Христос направи това като жертва собствения Си живот.
 
„Оксфордският университет трябва да продължи да отстоява свободата на словото и свободата на изразяване, позволявайки на своите студенти да имат интелектуалната способност да решават дали желаят да посещават външни събития и сами да решават какво слушат.“
 
Източник: Christian Daily

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg