Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнска църква „Месия“, Стара Загора - 30 години история

Main Pic
Публикувана: 29.09.2021
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 2039
Коментари: 0
Скъпи читатели на Евангелски вестник,
 
Бихме желали да честитим 30-ия рожден ден на Християнска църква "Месия", Стара Загора! Тази кръгла годишнина ни дава прекрасната възможност да ви срещнем с главните пастори на движението, Любо и Таня Петкови. Може би много от вас ги познават – винаги заедно, насърчаващи в Господ Исус Христос, повлияли позитивно живота на хиляди хора в България и други страни. 
 
Честит юбилей, п-р Любо Петков! Той съвпада с още една кръгла годишнина - 30 години от благословения ви брак с твоята съпруга Таня.
 
Да, тази година с Таня отбелязахме 30 години брак и 30 години служение. Това е много вълнуващо за нас. Изминалите години бяха нелеки, но много благословени и значими. Непосредствено след нашата сватба ( април 1991), ние активно се посветихме да служим в родния ми град Ловеч, където и живяхме 12 години и служихме като помощник пастори в ХЕЦ "Шалом". Началото на 90-те години беше белязано с мощно съживление в страната ни, с многочислени евангелизации, ежедневни събития и църквите бързо растяха. 
Моята съпруга ръководеше първата група „Царски деца“, която стартира след едно турне заедно с тим „ Царски деца“ от Канада и САЩ в България през лятото на 1991г. 
Служението „Царски деца“ в Ловеч стартира с над 30 деца и младежи. Таня  репетираше с тях, записваха песни и правеха своя хореография. Взимаха участие на различни събития в цялата страна. По-късно Пастор Трайчо и Ина Стефанови поеха служението и то продължи на национално ниво.
 
Би ли споделил как започна всичко с вашата църква? Сега, за юбилея, завършвате обновената църковна сграда. Сигурно не е лесно в това трудно време?
 
Църква "Месия" е основана през 1991 г . Първият пастор на църквата е Божидар Стойчев (1991-2002). Той строи и първия молитвен дом, където и в момента се помещаваме. В началото на 2003 г. ние с Таня поехме църквата и станахме главни пастори, както на локалната, така и на църквите в региона, които по-късно регистрирахме като вероизповедание Християнска църква "Месия".
Историята ни е много богата. Благодарни сме за всички служители от екипа ни, с които през годините заедно градихме Божия дом. В църквата ни стартира Библейско училище веднага с нашето преместване в Стара Загора с програма на ХИИО "Видение", където се обучаваха над 70 студенти през годините. Имаме чудесно детско служение с добре обучен екип от неделни учители. Младежкото ни служение е много сплотено и активно. Организират младежки служби всяка събота вечер, летни лагери, хижи, пътувания, много партита за рождени дни и балове.  
В църквата ни имаме около 40 вдовици и самотни, което наложи и специално служене на тази група от хора. Кръстихме това служение “Анна”. Както Анна беше посветена на Господа с пост и молитва и говореше за новородения младенец на всички, така предизвикваме тези жени да бъдат в служение за Господ. Поели сме грижа за тях с ежемесечни срещи, посещения по домовете, молитва и насърчение.
 
Имаме служение „Първи стъпки“, което помага на хората, които за първи път посещават службите с насока и молитва. 
В началото на всяка година правим курс за обучение „Основи на вярата“, за новите хора, които се присъединяват към църквата.
Разбира се най-голям брой служители се включват е неделните ни служби - тима за хваление, ТВ екип за излъчване на службите онлайн, разпоредителите, служение Общение - които обслужват Кафетерията, екип на информация, екип в кнжарница "Месия Прес" и други.
 
Правим различни проекти, с които достигаме старозагорци. Един от най-големите, беше детски празник за 1 -ви юни преди няколко години, с десетина надуваеми замъци и пързалки. Тогава дойдоха над 3000 деца от града. Беше безплатно за всички. В организацията се включиха над 70 доброволци от евангелските църкви в гада, с които заедно успяхме да обслужим посетителите. 
 
Най-големият проект пред нас е „Нова сграда“. Преди година закупихме бившето кино „Вапцаров“ с тенденция да се реконструира и превърне в молитвен дом. Тази нова локация е уникална. В района на ЖП гарата и обновения парк „Станционна градина“. 
 
Голям проект, но нашият Бог е по-голям. В година на пандемия ние успяхме да изплатим сумите по сделката в срок. Тук е мястото да благодарим на всички дарители. Най-вече членовете на църквата, които сеят щедро, на приятели и партньори от страната и чужбина. Много църкви от нашата страна участваха в проекта и ни насърчаваха, че не сме сами. Благодарим на всички. Вярваме, че най-доброто предстои!
 
Вие развивате служение както в локалната църква, така и в района. Чрез едно от служенията ви в затвора много мъже са предали живота си на Господ Исус Христос. Би ли ни разказал за това?
 
Аз лично съм въвлечен в служението в затвора от близо 30г още от Ловеч, а сега и в Стара Загора. Имаме бивши затворници, които са в служение днес извън портите на затвора. Работата е трудна, изисква много търпение и постоянство. Не всички успяват да се адаптират след излизането си и за съжаление, се връщат към стария живот. 
 
Част сте от международното движение "C3 Global" със седалище Сидни, Австралия. Също така си завършил Института "Хагай" в Хаваите, САЩ; учиш магистратура в международен християнски университет TCMI във Виена, Австрия. С една дума, широк диапазон. Как конкретно това влияе на служението ви?
 
Да имаме такива възможности е изключителна привилегия за нас. Познанството със световни лидери и пастори е голямо богатство. Човек разширява мирогледа си и мисленето си. Да общуваш с хора, които са постигнали много, те мотивира да се целиш по-нависоко. 
Относно обучението, знам, че това е необходимо, за да бъда на ниво в проповядването. Изисква се постоянно изучаване, за да се дава добра храна на църквата.
 
От брака си имате две благословени деца - синът ви Соломон или Съни, както е известен за много хора, и дъщеря ви Дебора, която със съпруга си Владимир Иванов служат в църква "Зое" в София. Какво най-често съветвате децата си и те какво ви съветват?
 
Ние много се радваме за това, което са нашите деца. Синът ни помага много и гори в служението. Той е младежки лидер и мотивиращ проповедник. 
Дъщеря ни и зет ни, Деби и Влади, служат като младежки пастори в църква "Зое", София. Те наскоро служиха на младежка конференция в Русе и имат страст за това да видят младите хора посветени на Бога.
Често си говорим за служението с нашите деца. Съветваме ги да бъдат чисти във всичко, да бъдат истински и верни докрай, посветени на Бога и хората.
 
Със съпругата ти Таня сте били водещи на телевизионното християнско предаване "Думи на живот"  за период от 5 години. Предвижвате ли отното такова предаване? Какви са били най-честите отзиви - на вярващи и невярващи?
 
"Думи на живот" беше много успешен проект. Имахме много писма от зрители, които споделяха какво Бог е направил в живота им, след като са чули някое от нашите послания. В продължение на пет години успяхме да направим 220 предвания. Една от най-значимите ползи беше промяната на общественото мнение, особено когато излъчвахме по сателитния канал "България ТВ", както и в местна старозагорска телевизия, защото там имахме друга аудитория. 
След като приключихме с "Думи на живот", започнахме да излъчваме нашите проповеди  „От амвона“,  а сега в пандемията излъчваме целите богослужения. 
 
Обичам да чета от книгата ти "365 МИСЛИ И ПРИТЧИ'". Там ти споделяш: "Това, от което най-много имаме нужда, са непреходните съкровища. Тези истински съкровища са мъдрост, разум и знание, и те се намират в Бога. Книгата има два тиража. Как реши да я напишеш?
 
Обичам да чета Библията, и може би най-много през годините съм чел от книгата Притчи. Знаем, че Притчи има 31 глави, колкото са и дните от месеца. Изградих си навик всеки ден да размишлявам върху притчата за деня. Така с времето се роди идеята да направя малки размишления за всеки ден от притчата за деня. И така написах книгата „365 мисли и притчи“. Отне ми цяла година, за да я напиша, защото исках всеки ден да прекарвам време в молитва и свежо размишление към всяка една от главите, за да избирам подходящия стих и абзац. Книгата излезе от печат през есента на 2017 г., точно, когато отбелязвахме и празнувахме 500 години Реформация. Първото издание се изчерпа много бързо и се наложи да издам втори тираж, който също е на изчерпване. Много църкви си я поръчаха, както и повечето християнски книжарници я продаваха. Получих толкова много обаждания и благодарности за това, че книгата ги е благословила и е станала настолна книга за тях. Знам дори за малки затворени групи в социалните мрежи, които си споделят всеки ден от притчата за деня.  
 
През пролетта на 2020 г., в началото на пандемията, имаше интервю с теб от кореспондента на БНТ в Стара Загора. Тогава насърчи много хора. С какво слово от Библията би насърчил нашите читатели сега? 
 
Бях поканен да взема участие през Скайп в предване по БНТ и да изкажа мнение за случващото се с църквите и християните по време на пандемия. Това беше кратко интервю, но успях да насърча зрителите на БНТ с думите от Божието Слово от книгата на пророк Наум 1:7 „Господ е благ, крепост е в ден на бедствие и познава уповаващите на Него.“ Споделих, че всеки има нужда да се обърне към Бога и да извика за помощ, особено във време на бедствие, каквото се оказва времето, в което живеем. Насърчих ги да се уповават на Бога с вяра и да не дават място на паниката и страха да се надигат, и да завладяват мислите и сърцата им. Бях попитан също така, какви практични социални форми използваме, за да помагаме на хората. Освен с молитви и грижи за конкретни хора с лекарства, ние раздадохме доста храна на хора в нужда, вдовици и самотни, на някои бездомни и такива, които бяха загубили работата си. Споделих също така, че църквата ни направи морално и благодарствено дарение в Спешното отделение на МБАЛ Стара Загора с минерална вода, цветя и почерпка за всички, които работят в това отделение и са на първа линия в борбата с Ковид 19. 
 
Насърчавам всички читатели на Евангелски вестник да продължават да бъдат верни на Господа. Бог ни нарича Негови съработници тук на тази земя. Един съработник трябва да работи с усърдие и да бъде верен.  
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg