Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелски лидер убит в Нигерия

Main Pic
Публикувана: 30.09.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 772
Коментари: 0
Председателят на Християнската асоциация на Нигерия (CAN) в района на Сумайла, щата Кано, е починал в резултат на наранявания, които е получил по време на нападение срещу него на предния ден.
 
Съпругата и децата му успели да избягат, но п-р Йохана Шуайбу получил множество рани с мачете по време на нападението. Заместник-председателят на CAN се е обадил в полицията, която откарала ранения пастир в болница, но п-р Йохана е починал на следващия ден.
 
Тълпата е изгорила семейния дом на Шуайбу, помещенията на църквата „Нов живот“, където той служи като пастир, и християнското училище.
 
Той вече е бил предупреден, че животът му е в опасност, след като млад мюсюлманин, приел християнството, е обвинен в убийството на снаха си по време на сбиване. Екстремистите погрешно решили, че Шуайбу е участвал в кръщението на мъжа. Мъжът се предал на полицейските сили (Mopol), но пастирът отишъл в съседното село, наречено Бири, за да остане за една нощ със семейството и да ги защити.
 
На следващия ден Шуайбу се върнал в Масу, за да евакуира учениците от местното християнско училище, за чието основаване помогнал да съберат средства. Тъй като напрежението сякаш стихнало, те решили да се приберат у дома.
 
Според „Християнска солидарност в цял свят“ (CSW), председателят на CAN „е бил популярна и вдъхновяваща фигура“.  Пастир Шуайбу е бил отговорен за „набирането на средства за сондажи за християнски общности, на които е отказан достъп до осигурени от правителството водоизточници“.
 
Нигерия е страната с най-много християни, убити заради вярата си през миналата година (ноември 2019 г.-октомври 2020 г.), на 3530, в сравнение с 1350 през 2019 г., според доклада на Световния списък за наблюдение на Open Doors за 2021 г.

Източник: Morning Star News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg