Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ролята на дигиталната църква

Main Pic
Публикувана: 30.09.2021
Автор: Хедър Престън
Прочетена: 1156
Коментари: 0
Ново английско проучване предполага, че въпреки предизвикателствата, онлайн богослуженията се очертава да останат дългосрочни в резултат на пандемията от коронавирус.
 
Изследвания от Манчестърския университет и Университета в Честър установяват, че пандемията от Covid-19 е ускорила тенденцията към по-дигитално ориентирани духовни преживявания.
 
Проучването „Британски ритуални иновации по време на Covid 19“ интервюира стотици членове на обществеността и духовенството относно техните възприятия за религиозния живот по време на пандемията.
 
Неговите констатации разкриват, че поклонението онлайн и организирането на житейски събития като брак и погребения са били изключително трудни за религиозните общности при ограниченията заради коронавирус.
 
Водещият изследовател Джошуа Еделман казва, че това е причинило голямо напрежение за църквите и духовенството.
 
"Много хора изпитват истинско чувство за загуба. Централното усещане изглежда е загубата на усета за общност, защото поклонението е нещо, което правим всички заедно."
 
Въпреки че поклонниците смятат дигиталните услуги за по-предизвикателни по време на пандемията, проучването показва, че посещаемостта онлайн е била 
по-голяма и че по-широк кръг хора имат достъп до онлайн срещи, включително тези, които не могат или не искат да посещават църквата.
 
Еделман предполага, че църквите трябва да прегърнат този нов хибрид от цифрови и присъствени църковни богослужения, с които да продължат напред.
 
„Мисля, че тези нови членове, тази нова разширена общност, която се събира онлайн, трябва да се разглежда като източник на сила.
 
"Ключът би бил да се намери начин да накараме тази общност да служи и да бъде част от църковната общност и да ги интегрира в една общност."
 
Еделман признава, че качеството на ангажираност в онлайн контекст не може да съответства на това на присъственото богослужение, но твърди, че цифровата технология може да се използва за допълване на личния църковен опит.
 
„Някои църкви имат кратки ежедневни богослужения, които никога не бихте могли да извършите лично, но можете да правите ефективно онлайн и след това те идват във физическата църква в неделя.
 
„Също така, това ще отвори възможността за свързване с по-широки, глобални общности. Те трябва да се разглеждат като подобрения, а не като средства за подкопаване на физическите църковни общности.
 
„Принципите са едни и същи: на общност, на служение, поклонение и общение. Но техниките за това може да се наложи да бъдат приспособени отново.
 
"Бих насърчил църквите да направят това, за да могат да процъфтяват."
 
Източник: Premier Christian News

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg