Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ръст на християните в Индонезия

Main Pic
Публикувана: 05.10.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 855
Коментари: 0
Последните данни, публикувани от правителството на Индонезия, показват, че броят на християните в мюсюлманския архипелаг леко се е увеличил, отбелязва американска агенция.
 
Страната от Югоизточна Азия, която е дом на най-многобройното мюсюлманско население в света, сега има 20,4 милиона протестанти и 8,42 милиона католици, които заедно съставляват 10,58% от общото население от 272,23 милиона, според данни на Генералната дирекция на Департамента по населението и гражданска регистрация (Dukcapil) на Министерството на вътрешните работи, съобщава International Christian Concern. Данните от преброяването през 2010 г. показват, че 9,87% от населението са християни.
 
Сред населението на Индонезия 236,53 милиона (86,88%) се идентифицират като мюсюлмани. Географски има 30 провинции с мнозинство мюсюлмани. Само в четири провинции ислямът е малцинствена религия или под 50%, включително Западна Папуа.
 
Конституцията на Индонезия се основава на учението на Панкасила - пет принципа, подкрепящи вярата на нацията в един и единствен Бог и социалната справедливост, човечеството, единството и демокрацията за всички. В Индонезия обаче има много екстремистки групи, които се противопоставят на Панкасила.
 
Църквите често се сблъскват с опозиция от страна на групи, които се опитват да възпрепятстват изграждането на немюсюлмански молитвени домове. Според данни на Human Rights Watch, повече от 1000 църкви в архипелага са били затворени поради натиск от такива групи.
 
Индонезия е на 47-о място в списъка на страните, в които християните са изправени пред най-интензивно преследване.
 
 
Източник: Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg