Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Още 10 от отвлечените нигерийски деца са освободени

Main Pic
Публикувана: 07.10.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 803
Коментари: 0
Десет от учениците, отвлечени от средното училище "Бетел" в Кадуна, Нигерия, са освободени и събрани отново със семействата си, съобщава Християнската асоциация на Нигерия (CAN).
 
След освобождаването на 57 ученици на 28 август, ръководителят на CAN в щата Кадуна, Джоузеф Хаяб, обвини правителството, че „изоставя“ останалите 21 ученици „в района на Дамиши в Кадуна в храсталака с заедно с бандитите“. Историята може да си припомните тук.
 
Хаяб подчерта, че „безхаберието по повод на баптистките ученици, които все още са в ръцете на техните похитители, е осъдително [...] Нашите лидери мълчат, сякаш всичко е наред, когато наистина нищо не е както трябва. Тези деца трябва да бъдат освободени или спасени без повече бавене”.
 
„Всички знаем, че правителството на Кадуна затвори училищата за повече от месец, твърдейки, че военните ще тръгнат след бандитите и отново ги помоли да отворят, без да връщат децата ни“, казва той пред нигерийския онлайн вестник Punch.
 
Според изявления, направени от един от училищните служители пред местните медии Channels TV, учениците са освободени, след като е бил платен откуп на похитителите. Полицията не потвърди това.
 
В допълнение към 57-те ученици, освободени в края на август, други бяха върнати при семействата си на 27 юли. Дни преди това родителите се събраха да се молят за освобождаването на своите деца.
 
„Сега очакваме 21-те ученици, които все още са с похитителите, да бъдат освободени“, казва Хаяб. Всички те бяха отвлечени на 5 юли, когато група неидентифицирани въоръжени лица нападнаха училището.
 
„Църквата в щата Кадуна няма да мълчи, докато всички наши деца и всички, които се намират в плен, не бъдат освободени и не се върнат у дома“, посочи Хаяб.
 
Нигерийската полиция съобщи през последните седмици за ареста на трима мъже, участвали в отвличането на деца от баптисткото средно училище в Бетел.
 
Местните медии Naija News цитират един от тях: „Бяхме общо 25 мъже, които извършихме операцията. Отвлякохме 136 студенти и аз получих 100 000 найра (около 211 евро) от взетите пари”.
 
Според полицейските власти похитителите са подготвили нападението над училището, като са наблюдавали неговите съоръжения, работното време и са измислили стратегия.
 
По време на разпита заподозрените са признали в полицията, че са нападнали повече от 50 църкви.

Източник: Morning Star News

Photo: Naija News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg