Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християни и евреи могат да се молят на Храмовия хълм в Ерусалим

Main Pic
Публикувана: 10.10.2021
Автор: Джонатан Фелдщайн
Прочетена: 745
Коментари: 0
Наскоро съдия Билха Яхалом от Ерусалим отмени ограничителна заповед на евреин, който беше „хванат“ да се моли на Храмовия хълм по време на празника Йом Кипур. Съдията постанови, че е допустимо евреите да се молят тихо в най-святото еврейско място. Предполага се, че това се отнася и за християните, ако не в текста на заповедта на съдията, поне в нейния прецедент.
 
През последните години все по-голям брой евреи отиват на Храмовия хълм и открито се молят на най-почитаното място за юдаизма или поне не крият, че го правят. Група, която популяризира евреите, посещаващи Храмовия хълм, съобщава, че рекорден брой евреи действително са се молили там това лято: 4239 евреи през библейския месец Ав, което е почти двойно в сравнение със същия сезон на предходната година.
 
В решението си съдията пише: „Жалбоподателят (който беше задържан) е ежедневно на Храмовия хълм и е запознат с приетите процедури на място и наистина признава, че се е молил там... От друга страна, именно ежедневната молитва на Храмовия хълм показва, че това е въпрос на принцип за него. Видеото, което прегледах, показва, че жалбоподателят стои в ъгъла, няма тълпа около него, молитвата му е тиха“, добавя съдията.
 
„Ответникът не оспорва, че жалбоподателят, както и много други, се моли ежедневно на Храмовия хълм и тази дейност сама по себе си не нарушава полицейските инструкции“, заключава съдия Яхалом.
 
Решението на съдията признава прецедент, който се случва на Храмовия хълм редовно. Противно на „статуквото“, постигнато с Йордания през 1967 г., забраняваща всяка еврейска молитва, евреите се молят тихо на малки групи, без да привличат внимание.
 
Отговорът на израелското правителство е разнопосочен. Много националистически и религиозни партии и членове на Кнесета празнуват. От друга страна, израелският арабски министър за регионално сътрудничество Исауи Фрей обяви в началото на заседанието на правителството, че възразява срещу еврейската молитва на Храмовия хълм. Парадоксът е, че макар Фрей да е с леви политически убеждения, той не е известен като особено религиозен мюсюлманин. Той възразява срещу евреите, които се молят на най-святото им място с думите: „Подкрепям молитвата на всеки човек навсякъде, но Храмовият хълм има статукво и трябва да бъде уважаван."
 
Друг член на управляващата коалиция на Израел, ислямската партия Раам обяви през юли: „Джамията Ал-Акса (синоним на мюсюлманите за цялата Храмова планина) е изключително право на мюсюлманите и никой друг няма право на това“.
 
Съдия Яхалом отбеляза, че няма действителен закон срещу еврейската (и християнската) молитва на Храмовия хълм, а пет десетилетна история на заповеди, които са създали прецедент, но също така се разглеждат като противоречиви, ако не и дискриминационни, въз основа на статукво от преди повече от половин век.
Има причина за безпокойство, че ислямските и арабските националистически екстремисти ще отговорят с насилие. 
 
Не е невъзможно хиляди арабски бунтовници да щурмуват Храмовия хълм, което би довело до блокиране, широко разпространено насилие и затваряне на свещеното място за молитва за всички. В този случай е вероятно решението да бъде обжалвано пред Върховния съд на Израел, като израелската полиция посочи бунтовниците като причина за забрана на евреите отново да се молят там. Това е правен прецедент, който би имал свои политически последици.
 
Нужни са молитви за продължаващото право на евреите и християните да се молят на Храмовия хълм.
 
Източник: Christian Headlines
Photo: The Times of Israel
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg