Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кой иска да живее вечно?

Main Pic
Публикувана: 10.10.2021
Автор: Дж. Стоунстрийт и К.Лийндър
Прочетена: 436
Коментари: 0
Основателят на Amazon Джеф Безос е сред група милиардери, които се стремят да окрият тайната как да живеят вечно. Безос финансира Altos Labs, ново предприятие, което се стреми към пробиви в технологията за биологично препрограмиране. Амбициозната нова област вече има някои обещаващи, да не кажем ужасяващи, резултати от тестове върху животни. Технологията за биологично препрограмиране се опитва да върне клетките в ембрионално състояние. Ако успее, това може да отключи потенциала за „подмладяване“ на органи или дори на цели тела.
 
От една страна, няма нищо необичайно или противоречиво в човешкото желание да продължи да живее. Християнството потвърждава, че смъртта не е естествена част от живота в най-строгия смисъл. Това е резултат от грехопадението или, заимствайки фраза от теолога Нийл Плантинга, „не е това, което би трябвало да бъде“. Писанието нарича смъртта „враг“. Когато Исус отиде при гроба на Лазар, Той плака за своя приятел и болката, въпреки че планираше да превърне това погребение в празненство.
 
В същото време отчаяната надпревара за безсмъртие не е опит да се обърнат последиците от греха. По-скоро отразява колко е отчаян човекът без Бога, когато трябва да упражнява пълен контрол над космоса и да има живот при нашите условия.
 
Джеф Безос със сигурност не е първият човек в историята, който е готов да направи всичко възможно, за да победи неизбежното, а само най-новото и с най-много ресурси. Някои предполагат, че това не е нищо повече от криза на средната възраст за 56-годишния технологичен магнат. В края на краищата 25-годишният брак на Безос приключи през 2019 г. и през юли той се оттегли като главен изпълнителен директор на една от най-големите и мощни компании в историята на света. С близо 200 милиарда долара може би той просто търси начини да ги похарчи. Ще са необходими много пътувания до космоса, за да се похарчи това състояние.
 
Може би той реагира на вековната истина, че дори цялото богатство в света не може в крайна сметка да задоволи празнината в сърцето. Друг, древен милиардер веднъж се оплака: „Когато гледах всичко, което ръцете ми бяха направили и как бях се трудил, за да го постигна, всичко беше безсмислено, преследване на вятъра. Разбира се, ако животът наистина е безсмислен на първо място, повече от това няма да реши проблема.
 
Библията учи, че никога не можем да бъдем удовлетворени, докато не се помирим с Бога, който ни е направил. Дотогава ние оставаме врагове, егоистични бунтовници, воюващи със самия живот. Да живееш вечно в това състояние не би било постижение. Това би било кошмар.
 
Битие ни казва, че след грехопадението Бог изгони Адам и Ева от градината, за да им попречи да ядат от Дървото на живота:
 
Ето, човекът стана като един от нас в познаването на доброто и злото. Сега, за да не протегне ръката си, да вземе и от дървото на живота, да яде и да живее вечно… ”затова Господ Бог го изпрати от Едемската градина, за да обработи земята, от която е взет. Той изгони мъжа и на изток от Едемската градина постави херувимите и пламтящ меч, който се обръщаше на всички страни, за да пази пътя към дървото на живота.
 
Действията на Бога тук бяха толкова милостиви, колкото и съдът.
 
По-късно цар Соломон ще пише как Бог е „поставил вечността в човешкото сърце; но никой не може да проумее какво е направил от началото до края." Ние сме сътворени същества, създадени за вечността. К. С. Луис го казва по следния начин: „Ако открия в себе си желания, които нищо на този свят не може да задоволи, единственото логично обяснение е, че съм създаден за друг свят.“
 
Желанието за безсмъртие в крайна сметка ни насочва към Бога и може да бъде удовлетворено само от самия Него. Той ни направи да живеем вечно. Бог е самият живот. Вечният живот, който търсим, се намира само в Него.
 
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg