Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Добри новини за християните в Ирак

Main Pic
Публикувана: 12.10.2021
Автор: Дж. Каспър
Прочетена: 759
Коментари: 0
Тази седмица християнският анклав Анкава в Ербил или Арбил, столицата на иракски Кюрдистан, беше удостоен от премиера на автономния регион със статут на официален район с административна автономия. От следващата седмица християните ще избират директно своя кмет и ще отговарят за сигурността, наред с други въпроси.
 
Премиерът Масрор Барзани нарече Анкава дом на „религиозно и социално съжителство и място на мир“.
 
Архиепископ Башар Варда, халдейският католически архиепископ на Ербил, го нарича „важно“ и „стратегическо“ решение.
 
„Нашата увереност в бъдещето на Кюрдистан ни кара да насърчаваме християните не само да останат в региона - казва той пред Кюрдистан 24, - но и да инвестират на това място“.
 
Ръкоположен за свещеник през 1993 г., Варда е поставен на сегашната си позиция през 2010 г. След като хиляди християни напуснаха Ирак след инвазията на САЩ през 2003 г. епископството на Варда в автономния кюрдски регион скоро се превръща в сериозно служение.
 
В началото на 2014 г., ИДИЛ започва да гони християните от Мосул и тяхната традиционна родина в равнините на Ниневия, а хиляди намериха убежище в Ербил и други градове в сигурния североизток. От 1,5 милиона християни през 2003 г. Халдейската католическа църква сега наброява по-малко от 275 000 християни.
 
Епископ Варда отдавна инвестира, за да промени ситуацията. През 2015 година той основава Католически университет с помощта на държавни и неправителствени организации, а през 2017 година нещата започват да се стабилизират след поражението на ИДИЛ.
 
Но свободата не се определя само от политиката. Преди две години християните подкрепиха широко разпространените народни въстания срещу политическата класа. Основното постижение на движението бяха предсрочните избори съгласно нов закон, чиято цел е да насърчи по-добро представителство на местни и малки партии.
 
Избирателните секции отварят на 10 октомври и гласуваната квота дава на християните пет от 329 места в парламента. Багдадският патриарх обаче призова за християнски бойкот, страхувайки се от измама.
 
Варда се стреми да постигне възраждане на християнството в региона. Подкрепен от посещението на папа Франциск през март, той вярва, че ИДИЛ е сломила основните религиозни и културни основи на ислямското превъзходство. Християните вече не се разглеждат като граждани от втора класа.
 
Според епископ Варда най-трудното не е да снабдиш нуждите от храна и подслон, а да възвърнеш достойнството на страдащите хора, лишени от дом. Те не искат само хляб, а работа и стабилност, а това е процес, който изисква време. Налице е не само насилие срещу християните, но и криминална дейност, която касае всички граждани.
 
Епископ Варда споделя: „Нашият регион приема разселени християни, защото е безопасен. Това ми помогна да практикувам вярата си свободно и Кюрдистан е доста сигурно място. Ние работим заедно с правителството за устойчивост на християнската общност.
 
Имаме четири училища, университет и болница. Те осигуряват 460 работни места. Чрез образованието и здравеопазването можем да станем влиятелни. И искам да предоставя най -добрите услуги в Ирак.
 
Първата фаза беше създаването на структурите. Втората фаза е да се работи с университети в Америка, за да се създаде съюз. Францисканският университет в Steubenville отговори положително. Такъв е отговорът и на университета в Далас. Разговаряме и с университета Baylor.
 
Това е дълго пътуване. Но слава Богу, реакцията на християните в Америка и по света е окуражаваща. Те вярват в това, което правим и ни подкрепят.  Ще започна с търсене на мир с всички. Ще търсим стабилност, която да доведе до добро бъдеще. Това не е просто реалистично, но и практично. Не съм човек на желанията, а на надеждата. Надеждата означава, че ако работим усилено заедно, ще успеем. С Божията благодат мисля, че можем да достигнем голям брой християни и сред тях влиятелни лидери.
 
Сериозните и посветените християни намаляват по целия свят.
 
Ние сме солта на земята. Просто бъдете свещ в мрака. Християните не са предназначени да бъдат най-могъщата общност, а само най-влиятелната. Окуражаващо е да живееш сред християнско мнозинство, разбира се. Но то идва и с предизвикателства.
 
Нека да благодарим за онова, което Бог ни е дал тук, в Ирак.“
 
Източник :Christianity Today
Photo: Chaldean Catholic Church
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg