Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

350 англикански църкви пред затваряне

Main Pic
Публикувана: 14.10.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 648
Коментари: 0
С оглед на проведени проучвания, има предположения, че стотици англикански църкви могат да бъдат затворени до 2026 г. като част от бъдещите планове на Church of England.
 
Доклад на църковните комисари, които управляват инвестициите на Църквата, показва, че до 368 църковни сгради могат да бъдат изложени на риск през следващите две до пет години.
 
Тази цифра е в резултат на епархийско проучване, в което се искат оценки за броя на затварянията, които епархията може да внесе за период от две до пет години. Установено е, че 12 епархии обмислят до пет закривания, девет планират между шест и 12 закривания, а пет планират до 40 в рамките на следващите две до пет години.
 
Църквата е заявила, че тази цифра идва чрез обобщаване на „най-лошия сценарий въз основа на показанията, които ни бяха дадени“ в проучването.
 
„Съществуват опасения, че нарастващият финансов и демографски натиск може да доведе до още повече затваряния“, се посочва в него, обаче „затварянето е бавен процес и често става така, че епархиите не предлагат толкова, колкото е планирано."
 
Административният орган на Църквата посочва намаляването на посещаемостта на църквите, недостига на духовници и въздействието на пандемията като ключови фактори за потенциално затваряне.
 
Във Великобритания има приблизително 40 000 църкви, около 16 000 от които са англикански.
 
Преди коронавирусната криза Англиканската църква затваряше средно по  20-25 църкви всяка година.
 
Докладът предлага ускоряване на процеса на затваряне чрез намаляване на консултациите, обжалванията и приноса на органите по наследство.
 
Документът за консултация гласи: „Необходими са по-бързи процеси, които биха позволили увеличаването на затварянията с течение на времето да бъдат управлявани по разумен начин“.
 
Голям брой англикански църкви, които вече не се използват, се дават на други християнски деноминации или се използват като читалища, както и се продават за жилища.
 
Преди да се смята, че една църква „вече няма бъдеще“, трябва внимателно да се обмисли начина, по който се изразходват ресурсите, проблемите, пред които е изправена църквата, и нейния принос в общността и наследството.
 
„Консултациите наистина трябва да бъдат задълбочени и не трябва да се бърза. Трябва да гледаме на църковните сгради като на огромно богатство. След като бъдат затворени, те ще бъдат затворени завинаги."
 
Националният църковен тръст започва консултация следващия месец, за да проучи общественото мнение относно важността и значението на църковните сгради във Великобритания.
 
 
Източник: Premier Christian News
Photo: Edie
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg