Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-старата американска деноминация пред разкол

Main Pic
Публикувана: 19.10.2021
Автор: Катрин Поуст
Прочетена: 1005
Коментари: 0
Реформираната църква в САЩ (RCA) е изправена пред важни решения във връзка с отношението на отделните църкви към ЛГТБ. През последната година консервативните фракции прекъснаха връзките си с RCA, като други църкви заплашиха да ги последват.
 
Делегатите на синода, който започва в четвъртък и ще продължи до вторник, ще определят как деноминацията може да се преструктурира, за да убеди конгрегациите да останат, дали църквата ще създаде външна мисионерска организация и дали онези, които искат да се отделят, могат да планират да ползват църковните си сгради, както досега.
 
„В Общия синод делегати идват от всички представители на RCA, за да разберат заедно Христовата воля по темата“, каза Кристина Тазелаар, директор по комуникациите на RCA. „В дневния ред има трудни въпроси, заедно с много неща, които заслужават да бъдат празнувани и се молим Светият Дух да ръководи всяко наше решение.“
 
RCA е холандска реформаторска деноминация, датираща от 1620 -те години, когато Ню Йорк е известен като Нов Амстердам. Днес RCA има по-малко от 200 000 членове и 1000 църкви. Докато на теория църквите на RCA са обединени от своята политика, история и реформаторски убеждения, те имат различия по редица политически и богословски въпроси.
 
RCA не е единствената протестантска деноминация, изправена пред разделение по отношение на възгледите за сексуалността. Очаква се догодина Обединената методистка църква да гласува предложение за разделяне на деноминацията относно включването на членовете на ЛГБТ, а сестринската деноминация на RCA, християнската реформирана църква, ще обсъжда своя спорен доклад за човешката сексуалност на собствения си синод.
 
„Този казус касае как една църква може или не може да се справя с въпросите за идентичността, напрегнатите въпроси, конфликтните теми“, казва Матю ван Маастрихт, пастир в реформаторската църква в Алтамонт в Алтамонт, Ню Йорк. „Ние сме само една част от огромното разнообразие на по-широкия американски протестантски пейзаж.“
 
Източник: Christianity Today
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg