Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християни в помощ на бежанците в Турция

Main Pic
Публикувана: 20.10.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 933
Коментари: 0
Пералнята "Asma" се превърна в място на приятелство и интеграция, където турските християни помагат на бежанците, като наемат жени и обучават децата им.
 
В Турция има 4 милиона сирийски бежанци и безброй ирански, афганистански и други бежанци.
 
Повечето от тях трябва да се сблъскат с бедността, езиковите трудности, травмата на преместването и много други изпитания, но турските християни намират творчески начини да ги обичат и подкрепят.
 
В Измир християнското сдружение "Екмек" обслужва сирийските бежанци чрез пералнята в Асма, където бедните бежанци, които нямат къде да перат дрехите си и не могат да си позволят да отидат другаде, могат да ги оставят да бъдат почистени. "Asma" изпира по 55 товара на ден.
 
Пералнята "Asma" се превърна в център за подкрепа на приятелството и интеграцията. В него работят три сирийски жени, работещи на перални машини, което им дава възможност да осигуряват финансово своите семейства, както и да се грижат за децата си.
 
Децата бежанци са тези, които страдат най-много, за да продължат с училищните часове, като в същото време трябва да преодоляват езикови и други проблеми.
 
Много жени разчитат на пералня "Asma", за да доведат децата си, за да се забавляват, но и да получат образование в класовете, които доброволците организират там.
 
Covid-19 ограничи някои от дейностите в пералнята, така че възрастните клиенти все още нямат право да влизат в сградата, но могат да доставят дрехите си на вратата и да ги получат по-късно.
 
Малки групи деца все още са добре дошли през целия ден. Най-малките започват да четат и пишат на турски, докато някои от по-големите вече получават отлични оценки в своите училищни доклади.
 
Проектът предоставя и компютърни таблети, така че учениците да имат достъп до онлайн обучение.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg