Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните вярват повече на пастирите, отколкото на медиите и медиците относно ваксините

Main Pic
Публикувана: 20.10.2021
Автор: М. Фауст
Прочетена: 854
Коментари: 0
Съгласно ново проучване на Pew Research 61 % от американците, които посещават религиозни служби поне веднъж месечно, казват, че биха се доверили на своя пастир, за да „им даде насоки относно ваксината срещу COVID-19“.
 
Това ниво на доверие е по-високо от онова, което обикновените посетители на църквата имат в своите местни избраници (50 процента), в държавните им избраници (49 процента) и в медиите (41 процента) в предоставянето на насоки относно ваксината.
 
„Съществува относително висока степен на доверие в духовенството да дава съвети относно ваксините срещу коронавирус“, пишат Джъстин Норти и Майк Липка от Pew Research в анализ на проучването.
 
Редовните посетители на църква казват, че имат най-голямо доверие (84 процента) в лекаря си за спешна медицинска помощ, за да им осигури насоки относно ваксините.
 
Но малко мнозинство от редовните посетители на църквата твърдят, че църквата им мълчи по този въпрос, като 54 % казват, че пастирът им „не е казал много за ваксината така или иначе“. Общо 39 % от редовните посетители на църква казват, че техният пастир е насърчил посетителите да се ваксинират, докато 5 % съобщават, че техният пастир е против ваксинацията.
 
И все пак въпросът е получил широк спектър на одобрение в зависимост от християнската традиция. Например:
 
  • 73 процента от редовните посетители на църквата в евангелската традиция казват, че църквата им не се произнася по този въпрос, в сравнение с 54 процента от протестантите от основните деноминации, 52 процента от католиците и 34 процента от християните в църквите на чернокожи.
  • 64 процента от обичайните посетители на църквите от чернокожи, казват, че техният пастир е насърчил хората да получат ваксината, в сравнение с 42 процента от протестантите от основните деноминации, 42 процента от католиците и 21 процента от евангелистите.
  • 4 процента от евангелските вярващи казват, че техният пастир е против ваксината. Това се сравнява с 3 процента от католиците, 2 процента от християните в исторически църкви на чернокожи и 1 процент от протестантите от основните деноминации.
Проучването, публикувано на 15 октомври, е проведено от 20 до 26 септември сред 6485 възрастни.
 
Photo: LifeWay Research
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg