Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

1700 медици на поход срещу евтаназията

Main Pic
Публикувана: 21.10.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1182
Коментари: 0
Около 1700 лекари и медицински сестри са заявили, че ще откажат да участват в асистирани самоубийства, ако практиката бъде легализирана във Великобритания.
 
Законопроектът за асистираната смърт се обсъжда от медици в Камарата на лордовете в петък.
 
Той предлага промяна на закона, така че неизлечимо болните с по-малко от шест месеца живот да могат да поискат помощ под формата на смъртоносни лекарства, за да сложат край на живота си.
 
Но лекарите и медицинските сестри изразиха „голяма загриженост“ относно предложенията, като предупреждават, че всяка промяна в закона ще остави уязвимите в риск от „злоупотреба“ и ще подкопае връзката пациент-лекар.
 
В съвместно писмо, изпратено до здравния секретар Саджид Джавид преди дебата, те предупреждават парламентаристите да не пренебрегват важността на предложената промяна.
 
„Като здравни специалисти, ние имаме законово задължение да се грижим за безопасността и благополучието на нашите пациенти. Пишем с голяма загриженост относно въвеждането на законопроект за легализиране на асистирано самоубийство“, казват те.
 
Писмото продължава: „Преминаването от запазване на живот към отнемане на живот е огромно и не трябва да бъде сведено до минимум... Забраната на убийството присъства в почти всички цивилизовани общества поради неизмеримата стойност на всеки човешки живот“.
 
В писмото се казва, че е "невъзможно" за всяко правителство да приеме законодателство срещу удължаване или разширяване на законите в бъдеще, нещо, което критиците се опасяват, че ще се случи поради тенденциите в страни, където асистираното самоубийство вече е законно, като Канада, Белгия и Холандия.
 
„Канада ясно демонстрира, че предпазните мерки могат да бъдат ерозирани само за пет години“, предупреждават те.
 
„Забраната за убийство е предпазна мярка. Сегашният закон е защитата на уязвимите.
 
„Всяка промяна ще застраши способността на обществото да предпазва уязвимите пациенти от злоупотреби, ще подкопае доверието на обществените места към лекарите и ще изпрати ясно послание към нашите слаби, възрастни и пациенти с увреждания за стойността, която обществото придава на тях като хора . "
 
Говорителят д-р Джилиан Райт каза, че обществеността е „подведена“ относно това как всъщност ще действат законите за подпомагане на самоубийството и рискът хората да се чувстват притиснати да сложат край на живота си по този начин, просто за да избегнат тежест за семействата, както се вижда от изследвания в Орегон миналата година, където това беше посочено като причина за над половината от асистираните самоубийства в американския щат.
 
Д-р Райт посочи и доказателства в Белгия, показващи, че някои асистирани самоубийства са извършени без съгласие на пациента.
 
"Далеч от решението на един човек да не засегне никой друг, то засяга всички нас. Някои пациенти може никога да не обмислят асистирано самоубийство, освен ако не им бъде предложено", каза д-р Райт.
 
„Жестоката ирония на този път е, че законодателството, въведено с добро намерение да засили избора на пациента, ще намали избора на най-уязвимите.
 
„Ние не бихме отнели живота на пациентите – дори и да поискат от нас – но в името на всички нас и за бъдещите поколения молим законът да остане непроменен.
 
Д-р Дейвид Рандал, медицински регистратор от Лондон, заяви: „Това писмо подчертава колко голяма опозиция има в медицината срещу легализирането на асистирано самоубийство. Настоящият закон работи добре, защитавайки уязвимите и ни позволява да предоставяме на пациентите вид състрадателни , индивидуална грижа, към която се стремим.
 
„Промяната в закона би изкривила разговорите и приоритетите около грижите в края на живота и би застрашила водещите в света хосписи и услуги за палиативни грижи, на които се радваме в тази страна.
 
"Призоваваме политиците да запазят действащия закон и да не изпращат до уязвимите пациенти съобщението, че обществото вече не цени живота им."
 
Техните опасения бяха отразени от вярващите лидери в друга значима намеса тази седмица.
 
Архиепископът на Кентърбъри, главният равин и ръководителят на Римокатолическата църква в Англия заявиха в съвместно писмо, че усилията за подпомагане на неизлечимо болни трябва да се съсредоточат върху „асистиран живот“, а не подпомагане на смъртта.
 
 
Източник: Christian Today
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg