Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църквите и християните в борба с трафика на хора

Main Pic
Публикувана: 21.10.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 553
Коментари: 0
Европейската мрежа за свобода (EFN) проведе своята седма конференция от 5 до 9 октомври. Както и миналата година, форумът беше онлайн, като присъстваха 309 експерти по борбата с трафика и лидери на служения от 43 различни държави от цяла Европа. Според изпълнителния директор на EFN, Лиан Роудс, „Конференцията на EFN е важна среща на християнския сектор за борба с трафика, за сътрудничество, повишаване на уменията и разбиране на най-новите тенденции в трафика на хора“.
 
„Много от нашите членове са на фронтовата линия и служат вярно на оцелелите от трафика на хора, докато други работят в областта на превенцията и застъпничеството. Bridge Conference е ценно време за нашите партньори да се учат един от друг, докато се борим заедно със съвременното робство“, добавя Роудс.
 
През 5 -те дни на форума имаше разговори, семинари, консултации, регионални срещи, групи за действие, наред с много други неща, фокусирани върху тазгодишната конференция, която има за цел да се справи с проблемите на трафика на хора, включително как да се справим с трафика на труд.
 
Всички лектори бяха експерти по трафика на хора от различни среди и контексти, публични и частни; политика; предотвратяване; застъпничество, НПО и много други.
 
Трафик на работна ръка
Освен това по време на конференцията EFN стартира четвъртото си видео за кампанията „Не си затваряй очите“. Тазгодишното видео се фокусира върху трафика на работна ръка и онлайн експлоатацията и е специално създадено за църквите, за да се използва за повишаване на осведомеността за него.
 
„Когато говорим за трафика на хора, установяваме, че християните обикновено мислят, че това се случва само с млади жени с цел сексуална експлоатация. Това просто не е вярно. В Европа има огромен пазар за трафик на работна ръка и той поробва много мъже, търсещи по-добър живот “, подчертава Роудс.
 
Ето защо те „създадоха тазгодишната кампания „Не си затваряй очите“ по тази тема, за да разсеем този мит и да помогнем на хората да разберат реалността на това, което наистина се случва“.
 
„Прекрасно е да видим християнското движение за борба с трафика на хора, което се занимава с въпроса за трафика на труд. Изкореняването на робството от корпоративните вериги за доставки е много актуален разговор в ЕС в момента “, подчертава изпълнителният директор на EFN.
 
Тя обяснява, че „Депутатът от Германския Бундестаг (Национален парламент) Франк Хайнрих говори за последните промени в Германия, а Валиант Ричи от ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) коментира влиянието на търговските споразумения, които ще повлияят върху съвременното робство по целия свят”.
 
Участието на църквата
EFN вярва, че „църквата има важна роля за справяне с трафика на хора не само защото ние сме упълномощени от Исус да отстояваме социалната справедливост, но трафикът на хора оказва влияние върху нашите братя и сестри в Христос“.
 
Ето защо, като част от тазгодишната конференция, EFN проведе Ден на ангажираността на църквата, насочен към църковните ръководители, родителите и преподавателите, за да информира християните за реалностите на трафика на хора и особената роля на църквата”.
 
„Вярваме, че църквата има решаваща роля за предотвратяване на трафика и експлоатация и за създаване на безопасна възстановителна общност за оцелелите“, посочва Дженифър Роемхилд Тунехаг, която ръководи участието на Църквата за EFN.
 
Църкви и християни, борещи се с трафика на хора
Според Роудс „местните църкви могат да проверят собствените си вериги за доставки, за да се уверят, че несъзнателно не участват в робство. Те трябва да търсят в райони, където наемат доставчици или чистачи, тъй като тези услуги често се занимават с експлоатация. Те могат да започнат с разговор със своите доставчици ”.
 
Освен това „Християните могат да помогнат, като попитат компаниите, от които купуват дали продуктът е свободен от робство: по същия начин биха могли да попитат дали продуктът е екологично чист. Ако достатъчно хора започнат да питат, компаниите ще започнат да слушат “, добавя тя.
 
„В момента ЕС разработва своите директиви за корпоративна отговорност за проактивно изкореняване на робството от веригите за доставки. Християните могат да се застъпват и да се молят компаниите да получат строги санкции за неизпълнение на задълженията си по отношение на робството, вместо просто да поставят изявление на уебсайта си“, заключава Роудс.
 
Третата по големина престъпна дейност в света
Според ОССЕ трафикът на хора е третата по големина престъпна дейност в света след трафика на наркотици и фалшифицирането.
 
Робството през 21 -ви век стана особено трудно за идентифициране и преследване, тъй като извършителите и техните сътрудници сега използват напредъка на технологиите в много етапи на трафика на хора, които включват набиране, движение, контрол и реклама.
 
Роудс подчерта, че след пандемията те са забелязали голямо увеличение на онлайн проституцията чрез видео секс, чат стаи и порнография.
 
Тъй като пейзажът и начинът на действие, по който трафикантите набират жертви, се променят, EFN се разширява и увеличава своята дейност.
 
„Трафикът на хора е сложен проблем и се нуждае от нашето сътрудничество, за да го прекратим веднъж завинаги“, казват членовете на EFN.
 
Източник: "Евангелски фокус"
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg