Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църквите и зеленият сертификат

Main Pic
Публикувана: 29.10.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 774
Коментари: 0
Уважаеми читатели, споделяме с вас информацията, която интересува и вероятно притеснява мнозина относно настоящата ситуация в страната, а именно, изискването за зелен сертификат на обществени сбирки и мероприятия в затворени пространства.
 
В тази връзка колегите от Doxologia Infonews са направили запитване до министерството на здравеопазването на Република България относно новата заповед на министъра и изискването за зелен сертификат за затворените пространства и по-конкретно дали тези изисквания са в сила за църквите, джамиите, синагогите и молитвените домове в Република България. В заповедта не беше ясно и точно посочено дали тези мерки се отнасят, или не се отнасят до религиозните храмове. Оттам отговориха, че за посещение на религиозните храмове няма да се изисква зелен сертификат както и че за тях са в сила мерките в заповед № РД-01-743/31.08.2021 г. на министъра на здравеопазването.
 
Публикуваме отговора на министерството на здравеопазването за Doxologia Infonews:
 
„Във връзка с поставения въпрос Ви изпращаме следната информация:
 
Заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната, която касае ограничения за извършване на определени дейности само със „зелен сертификат“ за ваксинация срещу COVID-19, преболедуване или изследване, влиза в сила от 21.10.2021 г. В нея не са предвидени допълнителни изисквания за посещение на църкви, джамии, синагоги и молитвени домове. В тях действат общите ограничения за извършване на дейности на закрити обществени места, съгласно заповед № РД-01-743/31.08.2021 г. на министъра на здравеопазването."
 
Вярваме, че тази информация успокоява онези вярващи, които изпитват притеснения относно посещаване на присъствените богослужения и искат да се съобразяват с изискванията, наложени от властите.
 
Това разяснение е повод за всички нас да благодарим на Бога, че имаме възможност да продължим нашите събирания, съгласно препоръките на Божието слово:
 
"Нека се грижим един за друг, тъй щото да се поощряваме към любов и добри дела, като не преставаме да се събираме заедно, както някои имат обичай да престават, а да увещаваме един друг, и толкова повече, колкото виждате, че денят наближав." (Евреи 10:24-25).
 
"Пак ви казвам, че ако двама от вас се съгласят на земята за каквото и да било нещо, което да поискат, ще им бъде дадено от Отца Ми, Който е на небесата. Защото, гдето двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях" (Матей 18:19-20).
 
Отправяме призив за молитва за всички болни, страдащи и гонени, както и за медиците, които дават всичко от себе си, за да разполагаме с нужната ни квалифицирана помощ.
 
Нека не забравяме в молитва и страдащата църква по света, за която всяко присъствено богослужение означава риск за живота и здравето на християните.  
 
Източник: Doxologia Info News
 
Photo: Евангелска петдесятна църква "Подуяне", София
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg