Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Три църкви разрушени в Мианмар

Main Pic
Публикувана: 31.10.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 639
Коментари: 0
В последната голяма офанзива срещу град Тантланг в щата Чин, с преобладаващо християнско население, бирманската армия (Татмадау) е изстреляла няколко запалителни ракети и запалила повече от 100 къщи заедно с три християнски сгради.
 
От 11 часа сутринта на 29 октомври Татмадау започва да обстрелва града с тежка артилерия от близката военна база. Според Chinland Defense Force (CDF), местна въоръжена група, пожарът е възникнал след изстрели, които убили един от войниците, докато ограбвал местни къщи.
 
Един от членовете на CDF казва пред Chinland Post: „Не сме сигурни как е започнал пожарът… Но предполагаме, че те умишлено изгарят къщи, след като са изстреляли артилерийски снаряди, докато нашите членове се оттеглят, за да избегнат стрелбата“.
 
Някога селище от около 10 000 жители,  днес Тантланг е празен, като повечето жители вече са избягали да търсят подслон. Липсата на хора означава, че градът скоро ще бъде погълнат от пожара.
 
Организацията за човешки права Чин (CHRO) съобщава, че няколко религиозни сгради, включително църквата на скалата, презвитерианската църква и сграда към баптистката църква, която е най-голямата конгрегация в града, също са опожарени. Първите ракети, изстреляни в града, са опожарили баптистката църква. Има също сведения, че войници са излезли по улиците и умишлено са запалили къщи на различни места.
 
CHRO повтаря призива си към Съвета за сигурност на ООН да свика спешно заседание за решаване на ситуацията в щата Чин. Салай За Ук Линг от CHRO казва: „Масовото унищожаване на цивилна собственост, извършено безсмислено и неоправдано, представлява военно престъпление в тежко нарушение на международното хуманитарно право.
 
Photo: Myanmar Now
Източник: Persecution ORG
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg