Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитвен призив за страдащите християни в Судан

Main Pic
Публикувана: 01.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 395
Коментари: 0
По време на протест в Хартум, Судан, в понеделник,  25 октомври 2021 г. военните сили са арестували изпълняващия длъжността премиер на Судан и висши държавни служители, прекъснали са достъпа до интернет и са блокирали мостове в столицата, съобщава министерството на информацията на страната, описвайки действията като преврат. В отговор хиляди хора са излезли по улиците на Хартум и неговия побратимен град Омдурман, за да протестират срещу очевидния военен преврат.
 
От четвъртък досега хиляди хора са излезли на улиците, за да протестират. Има съобщения за над 100 ранени.
 
„Страх ме е, че тази държава ще пламне. Страхуваме се, че тези хора ще убият децата ни“, казва една възрастна жена пред агенция Ройтерс. "Видели сме достатъчно смърт."
 
Важно е да се молим за мир, за безопасността на протестиращите и за охлаждане на страстите в страната.
 
Християните вече страдат в Судан. Дори преди военния преврат в понеделник християните бяха подложени на гонение в Судан. Open Doors USA, която следи за състоянието на преследваните християни по света, в момента поставя североизточната африканска нация на  тринадесета позиция като най-трудно място за живеене за християните в целия свят.
 
Нивото на преследване в момента е „много високо“ и последствията за онези, които напускат исляма, за да последват Исус, могат да бъдат пагубни. За християните, които имат мюсюлмански произход, преследването от страна на членове на семейството е нещо обичайно.
 
„Тези вярващи вече не са изправени пред смъртно наказание за напускане на исляма, но могат да бъдат нападнати, бити или дискриминирани по друг начин, ако вярата им бъде изявена“, отбелязва Open Doors USA в последния си доклад на World Watch List. „Църковните сгради често са атакувани или дори събаряни."
 
Като се има предвид напредъкът, постигнат в Судан по отношение на религиозната свобода, важно е да се молим нищо от постигнатото да не бъде спряно или отменено.
 
Бедността отдавна бушува в страната.
Друг фактор, за който трябва да се молим в разгара на тази криза, е реалността, че Судан отдавна се бори в икономически план. Всъщност "Ройтерс" описа Судан в доклад тази седмица като в „дълбока икономическа криза“.
 
Близо половината от жителите са бедни, а недохранването на децата е все по-често срещано. В доклад на УНИЦЕФ се казва:
 
Судан е изправен пред много изключителни предизвикателства, включително едно от най-високите нива на изоставане в растежа в региона с около един милион деца, засегнати от глобално остро недохранване, 3,1 милиона или 39 процента от децата на възраст 5-13 години извън училище, с разлика от повече над 10 процентни пункта в процента на завършване на основно училище между момчета (85 процента) и момичета (74 процента). Около 36 процента от населението живее в бедност, а 25 процента в крайна бедност. Судан се класира на 167-о място от 189 държави и територии в Индекса на човешкото развитие за 2017 г.
 
Ясно е, че нацията отчаяно се нуждае от лидерство и обстоятелства, които могат да помогнат за облекчаване на хаоса и проблемите, поддържащи бедността.
 
В петък имаше признаци, че ал-Бурхан и военните лидери потенциално ще предприемат стъпки за облекчаване на част от международния натиск, пред който са изправени след преврата в понеделник.
 
 
Източник: Faith Wire
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg