Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните и светските дела

Main Pic
Публикувана: 02.11.2021
Автор: Мартин Лутер
Прочетена: 501
Коментари: 0
„Тогава Авраам взе овци и говеда и ги даде на Авимелеха, та двамата сключиха договор помежду си….Затова той наименува онова място Вирсавее, защото там се заклеха двамата.” (Битие 21:27-31)
 
Авраам сключил договор с цар Авимелех. Тази случка не трябва да бъде разглеждана като изцяло светска и незначителна. Вместо това ние трябва да обърнем внимание какво е направил Авраам, понеже това може да ни донесе утеха.
 
Някои християни смятат, че вярващите не трябва да се занимават със светски неща. Но тази история от книгата Битие се противопоставя на такива объркани разбирания. Бог не е създал църквата, за да премахне семейството или държавното управление. Той желае църквата да ги подкрепя. Това е причината, поради която Авраам, бащата на обещанието и царят на всички земни царе, не отказал да се закълне и да сключи светски договор с този цар.
 
Никой не трябва да използва християнството като извинение да не върши светска работа или да не заема обществена длъжност, както правят някои религиозни хора. По този начин те просто се опитват да избегнат служението на другите хора. Но когато не правят това, те пренебрегват Божията заповед да обичат Него и другите хора. Накрая, те ще получат каквото заслужават за лицемерното си поведение.
 
Ние трябва внимателно да мислим върху Божия закон и примера на Авраам. Авраам не се е занимавал само с религиозни неща. Той е бил Божий пророк, но също така се занимавал и с въпроси, свързани с управлението и със собственото си семейство. Така и ние се нуждаем от управници в света, както и в църквата. Църквата няма правото да премахне семейните и управленческите структури. Вместо това тя трябва да утвърждава и подкрепя тези институции. 
 
Превод: Радостин Марчев 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg