Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В молитва за Украйна

Main Pic
Публикувана: 03.11.2021
Автор: Томас Бухер
Прочетена: 1153
Коментари: 0
По време на Международния ден на молитвата за преследваната църква (IDOP, 7 или 14 ноември 2021 г.), Европейският евангелски алианс призовава евангелските християни по света да се обединят в молитва за онази част на Европа, където Църквата страда най-много. В момента това е районът на Донбас в Източна Украйна.
 
През 2014 г. руските бунтовници превзеха региона на Донбас и създадоха така наречените Донецка и Луганска народни републики.
 
Оттогава хиляди цивилни са загинали, близо 2 милиона души са избягали, а тези, които са останали, са претърпели последиците от продължаващия конфликт, крайната бедност и ужасното правителство.
 
Освен всички тези трудности, ограниченията върху свободата на религията или вярванията правят живота още по-мрачен за всички, които изповядват вяра, различна от тази на православните християни, свързани с Московската патриаршия.
 
Много църкви са незаконни и не могат да провеждат богослужения, особено евангелските и украинските православни. Цели деноминации се класифицират като екстремистки без основание.
 
Голяма част от християнската литература е забранена, включително руският синодален превод на Библията.
 
Църковните сгради са завзети със сила; християнският университет в Донецк е окупиран от войници.
 
Системата за регистрация на религиозните общности е напълно несправедлива. Църквите са информирани, че молбите им са отхвърлени или са били ликвидирани по-късно заради предполагаем екстремизъм. В Луганск не е регистрирана евангелска църква.
 
Римокатолически и украински православни духовници не са допускани обратно в страната.
 
Забраните за събирането в църква така или иначе води до глоби и тормоз.
 
Така наречените народни републики Донецк и Луганск не са признати от международната общност поради незаконния и насилствен начин, по който са създадени.
 
Това означава, че международното право за правата на човека не се прилага. Единствените международни участници, които имат някакво влияние, са Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Международният червен кръст.
 
Ситуацията в Донбас е мрачна. Страхът е навсякъде.
 
И затова каним християните да се присъединят към нас в молитвата за промяна.
 
Да се ​​молим за чудеса.
 
Нека се молим за нашите братя и сестри там: за чудотворна надежда и мир, мъдрост и закрила, свобода и радост и добрата новина на Исус да бъде видяна и чута.
 
Нека се молим за тези, които работят за укрепване на мира и помирението и носят практическа надежда. Нека Бог да умножи въздействието на местните християни, които полагат усилия да обичат и да се грижат за ближните.
 
Нека се молим за работещите в ОССЕ: тези в мисията в Донбас и тези, които искат да упражняват влияние от чужбина. Нека се молим за защита, мъдрост и смелост и за приоритизиране на свободата на религията.
 
Нека се молим за промяна на сърцето на тези, които контролират региона на Донбас в Източна Украйна, така че свободата на религията, мирните събрания, изразяването и пътуването да бъдат напълно зачитани.
 
И нека се молим за драматичен обрат, за да може мирът да се установи в страната.
 
Авторът Томас Бухер е председател на Евангелкия европейски алианс
Източник: EEA
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg