Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитвен ден за децата, лишени от родителска грижа

Main Pic
Публикувана: 04.11.2021
Автор: Иван Минчев и Кристина Стоименова
Прочетена: 931
Коментари: 0
Уважаеми читатели,
 
Сдружението "България без сираци" моли да се присъединим в молитва на един изключително специален ден, 7 ноември, посветен на децата, лишени от родителска грижа, и децата в уязвимо положение на територията на България. По-долу ще намерите информация, която може да ви бъде от полза при подготовката на вашата църква за застъпване в молитва за децата, лишени от родителска грижа, и децата в уязвимо положение през месец ноември 2021 г.
 
Защо да се застъпваме в молитва за децата, лишени от родителска грижа, и децата в уязвимо положение в нашето общество?
 
Божието слово ни учи, че Бог има специално отношение към най-уязвимите членове на обществото.
 
Бог от сърце обича сираците: „Чисто и непорочно благочестие пред Бога и Отца е това: да се грижи човек за сирачетата и вдовиците в неволята им и да пази себе си неопетнен от света“ (Яков 1:27); и „Баща на сирачетата и защитник на вдовиците е Бог в Своето обиталище. Бог настанява в семейство усамотените“ (Псалом 68:5-6а). 
 
 
Бог от сърце обича уязвимите: „Йехова, вашият Бог, е Бог на боговете и Господ на господарите, великият, мощният и страшният Бог, Който не гледа на лице, нито приема дар; Който отдава правото на сирачето и вдовицата и обича чужденеца, като му дава храна и облекло. И така, обичайте чужденеца, защото и вие сте били чужденци в Египетската земя“ (Второзаконие 10:17-19). 
 
 
Бог от сърце обича справедливостта: „Той ти е показал, човече, какво е доброто и какво иска Господ от тебе: не е ли да вършиш праведното, да обичаш милост и да ходиш смирено със своя Бог?“ (Михей 6:8)
 
Какво е положението на децата, лишени от родителска грижа, и децата в уязвимо положение към настоящия момент в България?
 
Според последните статистически данни:
 
  • 39,9% от децата в България се намират в риск от бедност и социално изключване (Eurochild, 2021).
  •  832 деца на възраст 0-3 г. се намират в специализирани институции за отглеждане деца, лишени от родителска грижа, вместо в семейна среда (Eurochild, 2021).
  • През 2019 г. в приемна грижа е имало настанени 6496 деца (Eurochild, 2021).
  • През 2019 г. в страната е имало 500 осиновявания.
  • Средно 2000 деца годишно живеят отделени от биологичното си семейство поради бедност (Unicef, 2018).
  • Най-често срещаните причини, поради които децата в България биват отделени от биологичните си родители, са: бедност, насилие, неглижиране, а при децата с увреждания – неспособност на родителите да полагат адекватни грижи за тях (Mulheir, 2015). 
  • В България всяка година повече от 500 деца стават жертва на трафик на хора (European Commission, 2021). 
 
За какво и как да се застъпим в молитва относно децата, лишени от родителска грижа, и децата в уязвимо положение?
 
Има много неща, за които да се молим. В момента България е известна в цяла Европа като една от страните с най-лоши резултати в процеса на деинституционализация. Бихме искали да се помолим Господ по чудотворен начин да промени коренно тази ситуация и в близко бъдеще да направи България уважаван лидер в сферата на алтернативната грижа за деца.
 
Може би във вашите общности има конкретни молитвени нужди, свързани с тази тема. Насърчаваме ви се обърнете към познатите ви приемни родители и осиновители и да ги попитате за конкретни техни нужди, за които да се застъпим в молитва. Ето някои идеи в тази насока: 
 
Относно приемните родители: трудът им да е законово обвързан със справедливи договори, които да включват пенсионно осигуряване; за повече достъп на приемните родители до адекватна професионална и общностна подкрепа; повече деца да бъдат преместени от центровете за настаняване от семеен тип в приемни семейства; повече посветени християни да вземат решение да станат приемни родители.
 
Относно осиновяванията: повече християнски семейства в България да вземат решение да осиновяват деца (особено деца с увреждания); за децата, които чакат реда си в списъка за осиновяване, да намерят колкото може по-бързо своите осиновители.
 
Относно децата жертви на трафик: за освобождение на децата жертви на трафик от капана на съвременното робство; за специална закрила и духовно спасение. 
 
Относно децата, които все още се намират в социални институции: за повече обучения и професионална подкрепа на служителите там; за това, възможно повече деца да бъдат пренасочени към по-добра грижа.
 
Относно църквата в България: ние като християни да се изправим и да застанем в защита на каузата на осиротелите с нови сили и адекватни средства; Господ да използва Своята църква, за да донася справедливост за осиротелите и беззащитни деца.
 
Относно хората, които работят с деца, лишени от родителска грижа, и деца в уязвимо положение: за тяхното духовно спасение; за това, Господ да ги благослови с любов към децата, за които се грижат, и да ги снабди с необходимите ресурси за тяхната работа; за благословение и сила в ежедневната им работа.
 
Да се молим за хората на управленски постове в България: действията им да бъдат подчинени на правдата и справедливостта относно децата, лишени от родителска грижа, и децата в уязвимо положение; когато създават закони и политики, да бъдат водени от стремеж да подсигурят и защитят най-добрия интерес на децата в нужда.
 
Още ресурси можете да откриете тук и тук.
 
 
Източник: Сдружение "България без сираци"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg