Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Немските протестанти с нов председател

Main Pic
Публикувана: 10.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 522
Коментари: 0
Съюзът на евангелската църква в Германия (EKD, основната протестантска църква) избра Анет Куршус, президент на църквата във Вестфалия, за нов председател на своя съвет за следващите шест години.
 
58-годишната Анет беше заместник-председател на Съюза от 2015 г. и е втората жена начело на EKD в историята на организацията след Марго Кесман. Тя наследява Хайнрих Бедфорд-Стром, който заемаше поста от 2014 г.
 
На Синода на EKD в онлайн сесия на 10 ноември тя получи 126 гласа „за“, 4 „против“ и 10 „въздържал се“ при първото гласуване.
 
Като председател на Съюза, Куршус представлява 20,2 милиона протестанти в Германия.
 
Синодът избра и хамбургския епископ Кирстен Ферс за свой заместник. Тя получи 116 гласа „за“, 11 „против“ и 12 „въздържал се“ при първото гласуване; на тези избори също нямаше конкурентни кандидати.
 
След избирането ѝ, Куршус благодари на Синода за оказаното доверие и подкрепа. Тя каза, че очаква с нетърпение да работи със Съвета на EKD и че мисията на църквата е да поддържа надеждата жива.
 
Новият ръководител на EKD подчерта, че „надеждата се е превърнала в рядка стока в свят, който кърви от раните си. Имаме велика и ценна мисия, която никой друг няма”.
 
„Една от най-благородните задачи е опазването на живота в неговото разнообразие. Освен това вниманието трябва да се съсредоточи върху отхвърлените, слабите, ранените и губещите. Засегнатите от сексуално насилие призоваха Синода да разгледа този въпрос приоритетно и аз ще го направя”, посочи Куршус.
 
По-рано тя каза в речта си за кандидатстване, че EKD е изправена пред „обновяване, за чийто мащаб и радикалност вероятно всички предполагаме само условно“ и тя искаше да „помага за оформянето на тази нова ситуация“.
 
Куршус е дъщеря на пастир от Зиген. След като учи в Бон, Марбург, Мюнстер и Вупертал, тя става пастир и надзорник на църковната епархия в региона на Зиген.
 
На заседанието му на 9 ноември беше избран и нов Съвет на ЕКД. Съветът е един от ръководните органи на ЕКД, заедно със Синода и Църковната конференция.
 
След девет тура на гласуване съставът на Съвета на EKD беше определен в Бремен. Синодът на EKD и Църковната конференция (представляващи 20-те регионални църкви) попълниха 14 нови места за следващите шест години.
 
Номинирани бяха 22 души от църквата, политиката, бизнеса и културата. Кандидатите трябваше да получат мнозинство от две трети от подадените гласове.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg