Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Китай освобождава отвлечен епископ

Main Pic
Публикувана: 14.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 683
Коментари: 0
Назначен от Ватикана епископ в Китай, който беше отвлечен от китайските власти след арест на 25 октомври, беше освободен и се върна в епархията си. Името на епископа е Питър Шао Жумин и оглавява епархията Йонгджиа (Уенжоу) в провинция Жедзян в Източен Китай. Освен че арестуваха епископ Шао, властите блокираха и входа на католическото гробище в Уенжоу, за да попречат на християните да се молят.
 
Епископ Шао, който е назначен от Ватикана и беше ръкоположен с папски мандат през 2011 г., има данни за арести, след като е бил арестуван вече шест пъти преди ареста си на 25 октомври. Арестите се дължат главно на нежеланието на Шао да си сътрудничи с държавата, което води до санкциониране на католически органи като Епископската конференция на Католическата църква в Китай (BCCCC) и Китайската католическа патриотична асоциация (CCPA).
 
В Китай е обичайно католически лидери, които не сътрудничат с правителството, да бъдат арестувани и задържани. Освен епископ Шао, има и друг случай на епископ Джоузеф Джанг Уейджу от Синсян в провинция Хенан, който беше арестуван през май заедно с много свещеници и семинаристи, чието местонахождение остава неизвестно и до днес.
 
Арестът и освобождаването на епископ Шао идва на фона на неотдавнашните опити на папа Франциск и Ватикана да води дипломатичен диалог с Китай. Това е обнадеждаващ знак за католиците в Китай, които са изправени пред преследване.
 
Молете се за преследваната църква в Китай, за да могат миряните и духовенството да продължат да свидетелстват за Христос и да се покланят, въпреки гоненията и страданията.
 
Източник: International Christian Concern
Photo: Asia News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg