Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелските християни реагират срещу локдауна в Австрия

Main Pic
Публикувана: 16.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 863
Коментари: 0
Австрийците, които не са ваксинирани срещу Covid-19, са подложени на 10-дневен локдаун, наложен от националното правителство на 15 ноември.
 
Неваксинираните ще трябва да останат вкъщи. Ще могат да излизат само за да ходят на работа, да пазаруват елементарни неща, да правят упражнения и да посещават религиозни богослужения. Те ще бъдат изключени от повечето социални и културни дейности.
 
Спорното решение беше взето, тъй като Австрия регистрира най-висок процент на заразени от началото на пандемията. Досега 65% от населението е ваксинирано, подобно съотношение на това в съседните държави Германия и Швейцария.
 
Хората във Виена, които трябва да спазват новите ограничения, споделят пред международни медии като Би Би Си, че „[това решение] те кара да се чувстваш наистина изключен и изгонен“. Един от интервюираните споделя: „Аз съм един от тези хора, които са превърнати във враг и които не се чувстват добре“.
 
Посочвайки опита на страните с по-висок процент на ваксинация, ръководителят на Австрийската лекарска камара подчертава, че „ваксинацията е единственият начин за намаляване на броя на инфекциите“ и ще сложи край на повтарящите се карантини за населението.
 
Евангелските християни в страната имат различни възгледи по темата.
 
„Корона вирусът е тема, която за съжаление действа като повод за разделение за християните и в църквите“, казва генералният секретар на ÖEA Кристоф Грьоцингер.
 
„Тъй като има и различни гледни точки в рамките на Евангелския алианс, ние се въздържаме с изявления относно отделните мерки, които правителството предприема. Защото ние не искаме да създаваме пропаст, а да запълваме и превързваме рани и да поддържаме мир”.
 
Манифест, публикуван за ситуацията с Covid-19 преди една година, продължава да бъде позицията на Евангелския алианс, казва Грьоцингер. „Ограниченията, които засягат основните права, трябва да бъдат обсъждани в обществото и решенията в парламента“, се казва в него, а „религиозната свобода придобива своето значение във времена на криза“.
 
Но документът също така призовава да „защитим нашите ближни“, да покажем „уважение, а не излишна критика“ към властите, а „да бъдем ценени заради нашите молитви“. Кризата Covid-19 трябва да бъде шанс за християните да израснат в „една по-голяма зависимост и задълбочен поглед към Исус Христос“.
 
Реакцията на религиозните общности
Свен Кюне от австрийската християнска инициатива Impuls Media споделя, че новият регламент на Covid-19 на Конутри „съдържа клауза за изключение за „събирания за изповядване на религия“. Това означава, че обществените услуги могат да се посещават без ограничения”. Разрешени са и „посещения на гробището“.
 
Австрийската римокатолическа църква моли маски за лице FFP2 да се използват по време на присъствени служби, без значение какъв е ваксинационният статус на посетителите. Други вътрешни правила са въведени от основните протестантски и православни църкви.
 
Запитан за дебатите в християнските кръгове, „въпреки че поляризацията заради Covid-19 все повече застрашава единството на църквата, аз виждам пандемията като възможност да инвестирам в дигитализацията на християнските възможности“, казва Кюне.
 
„Тъй като вярващите често си остават у дома, много енории използват възможностите на предаванията на живо, но пропускат възможността да инвестират дори в съвременни медийни технологии. Те са изненадани, че много хора не гледат службите на собствените си църкви, а търсят алтернативни варианти на различни християнски медии”.
 
Първите данни след налагането на частичното блокиране предполагат, че може да има увеличение на хората, които ще приемат първата ваксина през следващите няколко седмици.
 
Източник: "Евангелски фокус
Photo: New Ways Ministry
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg