Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелски пастир убит в Уганда

Main Pic
Публикувана: 16.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 513
Коментари: 0
Пастир Стивън Лугвайър, на 58 години, от село Бунангве в преобладаващо мюсюлманския район Нангонде, окръг Намутумба, отишъл на нивата си с 23-годишната си дъщеря около 18:30 часа, когато е бил убит, съобщава тя. 
 
Докато пастир Лугвайър се грижел за овцете си, трима мъже, облечени в ислямски облекла, започнали да крещят на непознат за нея език, разказва дъщеря му Бренда Лугвайър. Те размахвали дълги ножове и тъпи предмети, а един изкрещял, че пастир Лугвайър е „кафир“ или неверник, който пречи на религията на Аллах, казва Бренда.
 
Младата жена разказва, че когато се приближили, един от мъжете казал на баща ѝ: „Казахме ти да премахнеш църквата, която е близо до нашата джамия, но ти не се вслуша в нашето послание. Днес ще изпиташ гнева на Аллах.”
 
Църквата на пастир Лугвайър се събира в съответната сграда от две години.
 
„Тогава един от нападателите удари баща ми с голяма пръчка по главата и той падна“, каза Лугвайър и добавя, че е видяла друг да го ръга с нож, докато тя бягала, ужасена.
 
Дъцерята на пастира разказала на семейството си за нападението и те съобщили в полицията. Служители, ръководители на местния съвет и членове на семейството пристигнали на мястото рано на следващия ден и открили тялото с дълбоки порязвания по шията и гърдите.
 
Полицията и останалите служители разбрали, че заподозрените са отишли ​​в къщата на богата мюсюлманка, на име Шамиму, която по-късно е била арестувана, съобщават нейни близки.
 
Според тях Шамиму казала на полицията: „Слугите на Аллах влязоха в къщата ми, за да свалят дрехите,  с които бяха облечени, защото бяха напоени с кръв, и казаха, че са убили неверник, така че Аллах ще ги възнагради, докато следват стъпките на техния пророк. Освен това пастирът не почита Аллах, като отказва да разруши църквата, която е близо до джамията. Освен това той привлича членове на нашата ислямска общност, проповядвайки им, за да приемат християнството.
 
Нападателите са избягали преди пристигането на полицията. Полицията е арестувала Шамиму и продължава да издирва нападателите.
 
Пастир Лугвайър е оставил съпруга, син и седем дъщери.
 
„Ако не беше намесата на полицията и местните лидери, цялото село можеше да изгори“, казва служител от района, пожелал анонимност.
 
Убийството на пастира е последният от многото случаи на преследване на християни в Уганда, документирани от Morning Star News.
 
Конституцията на Уганда и други закони предвиждат религиозна свобода, включително правото на пропагандиране на вярата и преминаване от една вяра в друга. Евангелските християни съставляват не повече от 12 процента от населението на Уганда, с висока концентрация в източните райони на страната.

Източник: Morning Star News

Photo: Uganda Christian News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg