Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнска девойка успява да избяга от Боко Харам

Main Pic
Публикувана: 18.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 855
Коментари: 0
Християнка от Нигерия, оцеляла при отвличане, организирано от терористичната групировка "Боко Харам", приписва бягството си на своята молитва, която е отправила към Бога.
 
Джой Бишара, едно от 276-те нигерийски момичета, които бяха отвлечени от училището им в Чибок на 14 април 2014 г., говори на пресконференцията на International Christian Concern, на тема "Преследвач на годината" за 2021 г. във вторник. Тя сподели историята на своето отвличане и бягство с групата защитници на религиозната свобода, в хотел в Капитол Хил, където бяха обявени топ 3 на християнските преследвачи за 2021 г. На първо място в списъка е Нигерия.
 
„Всички спяхме и моята приятелка ме събуди“, спомня си тя. „Погледнах я, но исках да заспя отново. Но тя ме докосна и ме събуди втори път. Слушах как земята се тресеше и чухме изстрели. Имайте предвид, че трябва да вървите около шест минути, за да стигнете до нашето общежитие, където спим извън района на кампуса и където се намира портата.
 
Тъй като „подът просто се тресеше и навсякъде беше страшно“, Бишара пита приятелката си какво се случва. Приятелката ѝ казва, че вероятно „терористите от Боко Харам са тук“.
 
„Първото нещо, за което се сетих, е дали братята ми и майка ми ще стигнат до безопасно място“, казва тя. „Обикновено, когато терористите от Боко Харам атакуват някое село, хората просто напускат домовете си и отиват да прекарат нощта в храстите до сутринта, когато могат ясно да видят всичко, след което се връщат в къщите си.
 
Бишара казва, че докато тя и нейната приятелка „се молели за Божията закрила“, „един мъж влязъл в стаята, облечен във войнишка униформа“. Макар че в началото не го осъзнава, Бишара в крайна сметка разбира, че терористите от Боко Харам „обикновено обличат войнишки униформи, защото е известно, че войниците защитават хората и по този начин ни подмамват да останем на едно място“.
 
Мъжът, облечен като войник, заповядал на Бишара и другите момичета да събудят онези, които все още спят. Когато всички момичета били събрани на едно място, групата терористи от Боко Харам „започнали да нахлуват в сградата и тогава разбрахме, че не бяха войници... както твърдяха, защото по това време някои от тях не бяха облечени като войници, а войниците обикновено изглеждат еднакво."
 
„Те започнаха да стрелят по нас и да ни плашат, казвайки, че ще ни убият и никой няма да ни защити“, добавя тя. Бишара се оплаква, че „за съжаление, това е вярно“, защото „никой не се опита да ни защити“.
 
След като терористите взели хранителните запаси на момичетата, „те опожарили всяка сграда в кампуса, така че, когато потеглили, всичко било в пламъци.”
 
Терористите накарали момичета да седнат под едно дърво и един от тях им казал, че „всички трябва да коленичат и да кажат последните си молитви“. Бишара мислела, че „ще ги убият в същия момент“, но терористите в крайна сметка не ги застреляли.
 
Вместо това те докараха три различни камиона и казаха на момичетата: „Който иска да живее, да се качи в камиона“. Решавайки, че иска да живее, Бишара скочила в един от камионите. Когато „камионите потеглили“, Бишара „започнала да се моли на Бога“.
 
Тя помолила Бога да ѝ позволи да види семейството си още веднъж, като обещала да Го следва до края на живота си. Според Бишара отговорът дошъл пет минути по-късно, защото една от колите спряла да се движи. Те решили да я поправят, защото били твърде далеч от града, за да могат да се върнат и да откраднат друг камион.
 
Неизправността на колата задържала терористите, като по този начин дала възможност на Бишара да избяга, което не минало без рискове: „Докато бях в камиона, чух глас да казва „скочи“ и след това погледнах надолу и беше страшно, разбира се. ”
 
За известно време Бишара се колебаела. Било ѝ трудно да реши дали да скочи или не. В крайна сметка стигнала до извода, че дори ако скочи и след това се нарани или умре, поне родителите ѝ ще намерят трупа ѝ и ще я погребат, знаейки, че е мъртва, вместо да отиде с терористите и родителите ѝ никога да не я видят отново.”
 
Бишара вярва, че майка ѝ „няма да понесе да живее в неизвестност и ще мисли за нея всеки ден, затова решила да скочи и да умре“. И така тя скочила от камиона.
 
„Така че, когато скочих и паднах по корем, осъзнавайки, че все още дишам, станах и започнах да бягам… и тичах до края на нощта“, казва тя. След като пристигнала в едно село, Бишара се натъкнала на други две момичета от училището, което посещавала в Чибок, които също били изскочили от камиона. Всички поискали помощ от фермер, който ги върнал в Чибок.
 
Бишара пристига в Съединените щати малко след като успява да избяга от Боко Харам. Както отбелязва Newsweek, Бишара завършва християнската академия Canyonville в Орегон и продължава да посещава Югоизточния университет във Флорида. Освен това тя се среща с тогавашния президент Доналд Тръмп в Белия дом през 2017 г., приблизително по същото време, когато Държавният департамент публикува годишния си доклад, документиращ трафика на хора в световен мащаб.
 
Източник: Christian Pos
Photo: Alternative Africa
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg