Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Еврейски археолози с ново откритие

Main Pic
Публикувана: 21.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 626
Коментари: 0
Еврейските археолози са открили руините на древна крепост.
 
Според CBN News руините на сградата с размери 50 на 50 фута е била използвана като крепост на върха на хълма за защита на град Мареша през втори век, управляван от гръцката империя на Селевкидите по това време. Гърците обаче не успяват да защитят града и той е превзет от еврейската армия на Хасмонеите.
 
„Това, което открихме тук, всъщност е свързано с историята на Ханука и бунтовете на Хасмонеите срещу гърците“, казва директорът на Израелската служба за антики Ачиноам Монтегю пред CBN News.
 
Той отбелязва, че стените на сградата, които са с ширина от близо 10 фута, са били наклонени, за да се попречи на евентуални натрапници и нападатели да се покатерят по стената.
 
„Открихме и слой, в който намерихме стотици артефакти, включително керамика и монети и оръжия, които датирахме от втори век пр. Хр.“, продължава Монтегю. „Ние вярваме, че унищожението е извършено от Хасмонеите като част от тяхното завладяване на Идумея през 112 г. пр. Хр.
 
По време на битката районът се е наричал Идумея, което идва от библейското име Едом.
 
Според Монтегю, древната крепост е била висока около 16 фута със седем стаи и стълбище към втория етаж.
 
„Разрушeният слой беше около половин метър, а тук имаме дървените блокове от покрива. Смятаме, че покривът се е срутил, а върху покрива останали стени и сградата“, обясни Монтегю. „По време на разкопките извадихме стотици камъни, докато достигнем слоя на разрушението.
 
През втори век пр. Хр. Макавеите, група еврейски воини, основали династията Хасмонеи, се разбунтуват срещу империята на Селевкидите. По време на бунта Хасмонеите освещават храма в Ерусалим. След като намират достатъчно масло за един ден, осветяват светилника в храма, наречен Менора. Въпреки че маслото е само за един ден, историята гласи, че светилникът е продължил да свети в продължение на осем дни. Това е и историята на празника Ханука, който се чества и до днес в Израел. Тази година той започва на 28 ноември.
 
Свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра. Само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Често вместо свещи се използва и маслиново масло.
 
Свещникът по случай Ханука не е идентичен с т.нар. „менора“, тъй като менора има само 7 свещи. Свещникът за Ханука се състои от 9 свещи и се нарича „ханукия“.
 
Подобно на християнската Коледа Ханука минава сред евреите за семеен празник. Празникът е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни
 
 
Източник: CBN News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg